A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése

A cukorbetegség kezelésének célja:

• a magas vércukorérték normális szintre történő csökkentése
• a cukorbetegség tüneteinek megszüntetése, szövődményeinek elkerülése vagy késleltetése, ezáltal az életminőség javítása és fenntartása, a testi és lelki jólét megőrzése

2-es típusú diabétesz kezelésének alapeleme az addigi életmód megváltoztatása, amit életmódkezelésnek hívunk. Ennek része a korábban diétának nevezett, ma orvosi táplálkozási terápia néven ismert étrendi kezelés és a mozgásterápia.

Az étrendi kezelést ld. külön fejezetben.

Mozgásterápián ideális esetben a legalább heti 3 órán vagy napi 30 percen át tartó fizikai aktivitás értendő, amelynek megfelelhet a rendszeres napi séta, kerti munka, kerékpározás, úszás stb.. Bármely életkorban a mozgás előnyös hatású a vércukorcsökkentés valamint a szív- érrendszeri megbetegedések megelőzése szempontjából is.

Gyógyszeres kezelés

A fenti kezelés a legtöbb esetben nem elegendő. A következő lépés a gyógyszeres kezelés bevezetése, ami történhet tabletta vagy injekció formájában. A tablettás kezelés akkor jöhet szóba, ha:
• az addig alkalmazott életmódkezelés mellett is magasak a vércukorértékek (és a HbA1c 7% feletti)
• nem extrém magas a vércukorszint (akkor ugyanis azonnali inzulin bevezetés szükséges)
• ha nincs a vizeletben kórosan felszaporodott bomlástermék (aceton)
• ha bizonyítottan nem fiatalkori cukorbetegségről van szó és nem áll fenn terhesség (akkor ugyanis inzulinkezelés szükséges)

Hogyan hatnak a vércukorcsökkentő tabletták?

• csökkentik az inzulinrezisztenciát: metformin, pioglitazon
• fokozzák a hasnyálmirigy inzulintermelését: szulfanilureák, DPP-4 gátlók
• a szénhidrátok felszívódását gátolják a gyomor-bélrendszerből: akarbóz

A jelenleg forgalomban levő tablettás készítmények hatóanyagai:
– metformin
– szulfanilureák
– DPP-4 gátlók
– akarbóz
– pioglitazon

Ha ezek a készítmények önmagukban nem elegendők, több készítmény együttes szedésére lehet szükség, ezek közül néhány már gyárilag egy tablettában két hatóanyagot is tartalmaz. Ezek az úgynevezett kombinációs készítmények.

Hatóanyagok:
– metformin + DPP-4 gátló
– metformin+pioglitazon

A gyógyszeres kezelés újabb lehetősége a napi egy vagy kétszeri injekció formájában alkalmazható, inzulintermelését serkentő injekciós kezelés. Ezeket a készítményeket inkretin-mimetikumoknak nevezik. (Bár injekció formájában használatosak, mégsem inzulinok!)

Hatóanyagok:
– liraglutid
– exenatid

Figyelem!
A gyógyszerkészítmények felsorolása a betegek tájékoztatását szolgálja! Kérjük, betegségével és gyógyszerelésével kapcsolatban konzultájon kezelőorvosával!

SAN_MTD fuzet FINAL6

Lehetnek-e a tablettás kezelésnek mellékhatásai?

A metformin és az akarbóz készítmények lassú, fokozatos bevezetése tanácsolt általában kis adagban (fél tabletta formájában), mivel a nagyobb adagok hirtelen történő bevezetése hasmenést, hasi puffadást, hasi görcsöt okozhat. A szulfanilureák a legerőteljesebb vércukorcsökkenést okozó tabletták, amelyek a hasnyálmirigy erőteljes inzulin kibocsátását okozva a vércukor kórosan alacsony szintre történő leesését eredményezhetik (hipoglikémia), különösen erőteljesebb mozgás vagy a szokásos étkezés kimaradása esetén. Vannak rövid és hosszabb hatású készítmények, amelyeket naponta egyszer vagy három alkalommal kell bevenni étkezés előtt. A pioglitazon tartalmú gyógyszerek vízvisszatartást, ezáltal súlynövekedést, enyhe vérszegénységet okozhatnak, arra hajlamos pácienseknél fokozhatják a csontritkulást. Az injekciós készítmények hipoglikémia veszélye nélkül csökkentik a vércukorszintet, de néhány hétig tartó mellékhatásként émelygés, hányinger, teltségérzet jelentkezhet bevezetésüket követően. A hatások mellett a mellékhatások ismerete is fontos annak érdekében, hogy az átmeneti mellékhatások ne vezessenek a gyógyszer szedésének felfüggesztéséhez.

Mikor nem javasolt a fenti gyógyszerek alkalmazása?

Súlyos szív, máj, vese és gyomor-bélrendszeri megbetegedés esetén.

Nincs jó, rossz vagy legjobb tabletta, kezelőorvosa az Ön életkora, általános állapota és társbetegségei alapján dönti el, hogy a fenti készítmények közül melyik a legalkalmasabb betegségének kezelésére.