Bemutatkozás

Engedje meg, hogy pár mondatban bemutassuk a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (továbbiakban ZEFI) működését.

Az Iroda a Zugló Önkormányzat égisze alatt működő Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartásában jött létre a   VEKOP-7.2.2-17 kódszámú „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése" című felhíváshoz kapcsolódó,  „A zuglói polgárok egészségéért” című pályázati forrásnak köszönhetően.

A Zugló Önkormányzata által kiemelten támogatott ZEFI a nevezett pályázatban foglalt programjai 2018. október 1. és 2020. szeptember 30. között valósulnak meg.

A magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek mellett a mentális megbetegedések előfordulása is nagyarányú, mely tényezők összességében nagy betegségterhet jelentenek az ország számára.

A felsorolt betegségek jelentős hányada vezethető vissza a helytelen életmódra, ezért a lakosság egészségmagatartásában jelentős javulást szeretnénk elérni.

A ZEFI intézményi hátteret biztosít a betegségmegelőzési, egészségfejlesztési tevékenységhez oly módon, hogy aktívan működtetik, tartós helyi hálózatba integrálják az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket.

Átfogó célunk, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, továbbá a fejlesztés járuljon a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, egészségkultúrájának javításához és a krónikus betegségek megelőzéséhez.

A ZEFI munkáját dietetikus, gyógytornász, mentálhigiénés és népegészségügyi szakemberek, szakorvosok segítik. A felsorolt szakemberekkel és a háziorvosokkal együttműködve lépünk fel az egészségtelen táplálkozás, túlsúly, mozgásszegény életmód és a szenvedélybetegségek káros hatásai ellen.

Szakmai vezető: Dr. Varga Péter
Irodavezető: Szécsi Emese

Célunk továbbá segíteni a kerületben működő egészségmegőrzéssel foglalkozó intézmények, civil szervezetek és klubok munkáját.

Reméljük a jövőben lesz lehetőségünk Önökkel is együttműködni a közös célunk, a kerület lakosainak egészségének növelése érdekében.

A ZEFI a Zuglói Egészségügyi Szolgálat  Hermina úti Szakrendelőjében található a 2.emeleten a 99. sz. irodában.  (1146 Budapest, Hermina u.7.).