A mozgásról még többet

Ha fogyni szeretnénk, a cardio gyakorlatok fontos részét képezhetik a súlyvesztéshez szükséges fegyvertárunknak. A hatékony cardioedzés összeállításakor az első lépés az, hogy megértsük, mit tehetnek ezek a gyakorlatok a testünkért. forrás: NEFI

Hogyan segít a cardioedzés a súlyvesztésben?

Azt már tudjuk, hogy amikor több kalóriát égetünk el, mint amennyit evés útján beviszünk a szervezetünkbe, súlyt vesztünk. A fogyás legjobb módja a zsírégetés, az erőnléti edzés és az egészséges étrend kombinációja.

Szervezetünk nem úgy működik, hogy hol szénhidrátot, hol zsírt éget, hanem általában mindkettőt használja energiaforrásként egy időben. Felhasználásuk aránya ugyanakkor aktivitásunk pillanatnyi szintjétől és az oxigénellátástól függ. Ha folyamatos testmozgást végzünk, és ettől pulzusunk és légzésritmusunk megemelkedik, akkor nő a zsírégetés aránya. A zsír elégetéséhez ugyanakkor megfelelő mennyiségű oxigén kell, tehát felhasználását az aerob mozgásformák segítik elő. Amennyiben a megterhelés túl nagy, és nem jutunk elegendő oxigénhez (anaerob edzésformák), akkor szervezetünk több szénhidrátot használ fel, mivel azt oxigén nélkül (tejsavas erjesztéssel) is fel tudja használni.

Ha aerob tartományban szeretnénk maradni, olyan tempóban kell a zsírégető edzést végeznünk, hogy pulzusunk és légzésszámunk is megemelkedjen, de ne ziháljunk, ne kapkodjuk közben a levegőt, tehát megfelelő legyen az oxigénellátás. A zsírégető edzést hetente legalább 2-3 alkalommal végezzünk, legalább 20-30 perc időtartammal, hiszen a szervezet aktivitási szintjének megemelkedéséhez, a jelentősebb zsírégetés megindulásához időre van szükség. Azt, hogy a pulzusunk megemelkedett-e és ha igen milyen mértékben azt saját magunknak is tudjuk ellenőrizni. A pulzusmérés legfontosabb célja a biztonság és az egészségvédelem. A legtöbb embernek legfeljebb az éves orvosi vizsgálaton mérik meg a pulzusát, viszont, ha felülünk egy szobakerékpárra vagy egy elliptikus gépre, akkor rögtön látjuk, mennyi a nyugalmi pulzusunk. Az átlagos nyugalmi pulzusszám 70-80 körül van. Ha a nyugalmi pulzust több alkalommal 90-100 felettinek mérjük, az utalhat betegségre is, érdemes kérni egy általános kivizsgálást. Ugyanúgy jelzésértékű lehet az is, ha az edzések után túlságosan lassan nyugszik meg a pulzusszám. Ha az edzés befejezése után 10 perccel a pulzus magasabb, mint a nyugalmi pulzus 1,2-szerese, akkor érdemes megkeresni ennek az okát (ami túledzés és egészségügyi probléma is lehet.)

Mivel a szobakerékpárok, az evezőpadok, a lépcsőző-gépek és a többi cardio gép is rövid idő alatt megemeli a pulzust, érdemes mérni, és a céljainknak megfelelően belőni az ideális percenkénti szívverést. A szakemberek 5 pulzustartományt határoztak meg, amelyek különböző hatással vannak edzettségi állapotunkra. A különböző tartományokat a maximális pulzusszám alapján alakították ki, ezt könnyen kiszámíthatja: 220 mínusz az életkor.

PULZUSZÓNÁK

  • Első zóna: a maximális pulzus 50-60%-a (tehát, ha Ön 35 éves, akkor 220-35=185x0,5 illetve 0,6=92,5-111/perc). Ezt nevezik a regenerációs pulzustartománynak. Ebben a zónában már jelentősen megnő az oxigén felhasználás, javul a keringési rendszer állapota. Akkor válassza ezt a zónát a pulzuskontrollált edzéshez, ha éppen most kezd el újra sportolni, ha idősebb és nem mozog túl gyakran, vagy ha nem teljesen egészséges a keringési rendszere.
  • Második zóna: a maximális pulzus 60-70 százaléka, ez az ideális zsírégetés zónája, nagyon sokan épp azért vásárolnak elliptikus gépeket, szobakerékpárokat vagy lépcsőző-gépet, mert szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől, éppen ezért valószínűleg ez a leggyakrabban alkalmazott pulzustartomány a cardio gépeken. A zsírégetés 20 perc után indul be, ezért hosszabb edzésidőkre van szükség.
  • Harmadik zóna: ez az aerob zóna, ami a maximális pulzus 70-80 százaléka. Az állóképességét ebben a tartományban fejlesztheti legjobban, illetve nagyon jó hatással van a szívre és a tüdőre. Növeli a fittséget, ajánlott mindenkinek, aki egészséges, és nem most kezdett el sportolni. A második zónánál kisebb mértékben, de itt is történik zsírégetés.
  • Negyedik zóna: más néven anaerob zóna, ami a maximális pulzus 80-90 százaléka. Ha egy jó, általános kondíciót szeretne elérni, ahhoz bőven elég a harmadik zónában edzeni, az anaerob zónában végzett edzés már igen komoly teljesítménynek számít. Ebben a tartományban az izmoknak szükséges oxigént nem tudjuk a légzéssel pótolni, és tejsav halmozódik fel bennük. Viszont ebben a zónában a szervezet hozzászokik a megterhelésekhez, és nagyobb teljesítményekre lesz képes. Kezdőknek, „kocasportolóknak” nem ajánlott!
  • Ötödik zóna: a maximális pulzus 90-100%-a, más néven ez a vörös zóna. Idősebbeknek, „hobbiedzést” folytatóknak szigorúan tilos ebben a tartományban dolgozniuk, ez már a hivatásos sportolók zónája, és nekik is csak a versenyekre történő felkészülés hajrájában.

Milyen sport ideális a munkámhoz?

Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két–három indokot, amiért fontos a rendszeres mozgás az életünkben. Legyenek ezek a pozitív tények akár élettani hatások, akár a sportos testalkat.

Munka mellett azonban ez nem mindig egyszerű, főleg, ha nem találtuk még meg a számunkra ideális mozgásformát. Egy napi nyolc órás irodai ülőmunkához teljesen más sporttevékenység ideális, mint egy gyerekek után rohangáló, egész napos zsivajban dolgozó óvónő számára, de megint más mozgásformára van szüksége egy állandóan nagy súlyokat cipelő munkásnak. Akkor döntünk jól, ha a kiválasztott mozgás megfelelően ellensúlyozza a munkánk okozta egyoldalú terhelést és sokkal energikusabbnak érezzük magunkat a mindennapokban is.

Ülő munkát végzőknek

Azok, akik egész nap ülnek akár egy íróasztal előtt, akár egy autóban, a hát és derékfájás, valamint a nyakcsigolyák érzékenysége állandó résztvevőjévé válhat életüknek. Ennek oka lehet az egyoldalú mozgástól, illetve a mozgáshiánytól jelentősen meggyengült hátizmok, valamint az állandó rossz tartás negatív hatása a gerincoszlopra. Számukra elsősorban olyan mozgásformák az ideálisak, amelyek átmozgatják a felsőtest izmait, valamint erősítik ezeket. A természet kedvelőinek az evezés és a sziklamászás egy izgalmas lehetőség, de az edzőtermek által nyújtott formák között megtalálható küzdősportos órák, mint a tai-bo, kick-boksz is megfelelőek. Azonban bizonyos kor felett és/vagy komolyabb mozgási nehézségek mellett a rendszeresen végzett gerinctorna is sokat javíthat állapotunkon. Kiegészítésként pedig, ha van rá lehetőség a munkahelyen szék helyett érdemes fit-ballt használni, ami szinte észrevétlenül is kényszerít a helyes testtartásra, valamint a rendszeres rugózó mozdulatok javítja a csigolyák közötti folyadék áramlását.

Azoknak, akiknek a lába egész napos igénybevételnek van kitéve

Vannak, akik egész nap állnak, jönnek-mennek, akár egy ruhásboltban, étteremben vagy áruházakban dolgoznak vagy éppen egy fodrászatban. Ők azok, akiknek a nehéz láb és a visszerek nem ismeretlen fogalmak. Amikor estére bedagad a boka és elnehezül a láb, már biztos jelei annak, hogy ideje komolyan venni a problémát. Az egész napos kemény igénybevétel után az embernek nem igazán van kedve kimozdulni, sportolni, de ha csak heti háromszor erőt vesz magán, már rengeteget segíthet lábai és főleg az erek állapotának megőrzésében. Célszerű olyan sportot választani, ami tehermentesíti a lábakat és ezzel egy időben mégis edzi, erősíti azokat. Erre a legtökéletesebb választás a vízben való mozgás, a legnépszerűbb az úszás, de a lendületesebb változatát is kipróbálhatjuk, mint a vízi aerobik vagy az aquaspinning (vízben szobabiciklizés). Azonban, ha idegenkedünk a vizes közegtől, a spinning (edzőteremben végzett, zenés, szobakerékpáros edzés) is tökéletes megoldás lehet. Viszont már azzal is sokat tehetünk lábainkért, ha lehetőségeinkhez mérten minél többet kerékpározunk, akár mindennap. Valamint napközben érdemes néha megmasszírozni lábainkat akkor is, ha csak egy-két percre van időnk.

Állandó zajban dolgozóknak

Akik állandó zajban dolgoznak nap mint nap, rengeteg idegrendszeri és immunrendszeri problémáról számolnak be. Az építőiparban dolgozóknál éppúgy előfordulnak ugyanazok a tünetek, mint egy óvodában vagy iskolában dolgozónál. Ilyen munkakörökben szinte állandó a 65 decibel fölötti zaj, ami stresszes tünetekhez vezet. Ilyenek a magas vérnyomás, a különböző gyomorpanaszok, valamint az általánosan legyengült immunrendszer, aminek következtében rendszeresek lehetnek a visszatérő megfázások. Az ilyen munkakörben dolgozók számára a lazulás, a befelé fordulás, a csendes sporttevékenységek adhatják meg a feltöltődést. A jóga, a thai chi egyszerre adja meg a lehetőset a csendre, az önmagunkra való figyelésre, valamint az izmaink erősítésére, nyújtására. De bármilyen szabadtéri mozgás megfelelő, amit csak a magunk örömére végzünk, egy erdei séta, egy hétvégi kerékpározás. Ezek a mozgások mind javítják a vérkeringést, a szív- és érrendszert és erősítik az immunrendszert is. Amennyiben lehetőségünk van, néha álljunk meg egy kicsit napközben, vegyünk néhány mély lélegzetet, kicsit koncentráljunk önmagunkra. Ezzel az apró trükkel visszaállíthatjuk légzésünket normális ütemre, valamint az állandó stressz hatás is csökken.

Fizikai munkát végzőknek

Vannak munkakörök, amikre jellemző az állandó cipekedés, pakolás, nehéz súlyok emelése. Itt jelentős mértékben terhelődik a hát és a gerinc, olykor akár képességünkön felüli erőkifejtésre is szükség van. Az ilyen munkát végző embereknek a mindennapi életük része a derékfájdalom, a derékbecsípődések és a vállak, karok elnehezülése. Érdemes olyan mozgásformát választani, amivel az állandóan igénybevett izmokat erősítjük, karbantartjuk, valamint a gerincünket tehermentesítjük. Rendszeres, heti háromszori mozgással nagymértékben korrigálható az izmok merevedése és elnehezülése és a gerincoszlop rugalmasságának visszaállítása is lehetővé válik. Hosszú távon nagyon megéri erőt venni magunkon és életünk szerves részévé tenni ezt a fajta mozgásformát.

Munkavégzéstől függetlenül fontos, hogy: Kezdjük el minél hamarabb!

Ha rátalálunk a számunkra elérhető, ideális és élvezetet okozó mozgásformára, célravezető mindennapjainkba beiktatni ezeket, mert szervezetünk biztosan meghálálja. Csak az elején nehéz ezeket a szokásokat kialakítani, de egy–két hónap elteltével már biztosan hiányozni fog a mozgás és érezhető lesz a pozitív változás a munkabírásban és a hétköznapokban is. Ezért már ma elő kell venni a futócipőt vagy elmenni a legközelebbi fitneszterembe és elkezdeni testünk karbantartását, mert a halogatással csak fizikai és lelki állapotunk romlását érhetjük el.