Szeptember 21 az Alzheimer világnapja!

Ma van az Alzheimer világnapja!

Az Alzheimer Világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával és napjainkra már több mint 80 ország vesz részt benne. Célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

"Az Alzheimer-kór a gondolkodás és a megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással, majd gyors biológiai leépüléssel járó betegség. (...) Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettiek kb. 5 százalékát, a 80 év felettiek kb. 20 százalékát érinti. Magyarországon megközelítőleg kétszázezren szenvednek ebben a betegségben. A betegség az érintettek, a család és a barátok számára nagyon megterhelő folyamat, és komoly változást jelent az életükben." (https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/12987)

Az Alzheimer-kórral kapcsolatos legfrissebb kutatási hírről itt olvashatnak: https://index.hu/.../alzheimer-kor-kialakulasanak-oka.../

Az alábbi ábrán a memóriavesztés típusának, kiterjedéseinek különbségét szeretnénk szemléltetni aszerint, hogy egy normál öregkori memóriakiesésről van-e szó, vagy az Alzheimer-kór okozta leépülésről.