levegőminőség értékelés

Óriási problémát jelent a légszennyezettség

Az AWAIR célja az integrált, többszintű környezeti tudás és szemléletmód kialakítása a kritikus légszennyezettségi helyzetek kezelésére. Emellett a program arra is törekszik, hogy javítsa a legsérülékenyebb célcsoportok életminőségét. A Hermina úti szakrendelőben megtartott rendezvényen Karácsony Gergely polgármester azt mondta, drámai eredményeket mutatnak a légszennyezettségi adatok, ugyanakkor a veszélyes és káros folyamat komplex, különböző társadalmi csoportok konfliktusai állnak mögötte. – A szegény falvak és az autóipar is társadalmi szereplői a folyamatnak.

Tisztább levegőt Zuglóban (is)! A lakosság véleménye

A levegő tisztaságát, szennyezettségét műszerekkel pontosan lehet mérni, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat oldalán pedig naprakészen követhetjük is az adatokat. Sőt, a közelmúltban Zugló forgalmasabb pontjain egy ideiglenes mérőlabor szolgáltatott plusz információt az aktuális helyzetről. A műszeres adatok mellett azonban legalább ennyire fontos kérdés, mit gondolnak az itt lakók a kerület levegőjéről, mit érzékelnek a problémának, és mit látnak jó megoldásnak. Az európai AWAIR projekt keretében készült friss lakossági véleményfelmérésből választ kapunk ezekre a kérdésekre is.

Nehézfém- és PAH-koncentrációk a levegőben

Zuglóban január 7-e és február 11-e között voltak levegőminőség mérések. Az automata műszerek eredményeit részletesen lehet böngészni (a jobb oldali menüben lehet kiválasztani a szennyezőanyagokat. Itt lehet lekérdezni az órás értékeket és a napi átlagokat is. Több mérőpont adatait is ki lehet rajzolni az 'Összehasonlítás' gombra kattintva).

Milyen most a levegő minősége?

A január-februári zuglói mérések egyik tanulsága az volt, hogy az újpalotai Körakás-parkban mindig nagyon hasonló volt a levegőminőség. Ezért amikor nincsenek zuglói mérések, ezt a mérőpontot figyeljük elsősorban. Természetesen a többi budapesti mérőpont adatait is lehet böngészni. A jobb oldali menüben lehet kiválasztani a szennyezőanyagokat. Itt lehet lekérdezni az órás értékeket és a napi átlagokat is. Több mérőpont adatait is ki lehet rajzolni az 'Összehasonlítás' gombra kattintva.