A cukorbetegség idült szövődményei

 

SAN_MTD fuzet FINAL8A diabétesz az idült szövődmények következtében olyan következményekkel járhat, melyek az életminőséget és az élettartamot jelentősen befolyásolhatják. Sajnos ma még minden 10 cukorbetegből 8-nál lehet számítani valamilyen szív-érrendszeri történésre élete során. A szívinfarktus és a szélütés gyakorisága 2-4-szeres. A cukorbetegség a vezető oka a munkaképes korú lakosság vakságának, a nem baleseti eredetű alsóvégtagi amputációnak és a végstádiumú veseelégtelenségnek. A diabétesz időben megkezdett megfelelő kezelésével, tartós gondozásával azonban a szövődmények megelőzhetőek lennének!

A kialakulás okai

A cukorbetegek idült szövődményeinek kialakulása nemcsak a vércukorértéktől függ, hanem a beteg életmódjától, a társbetegségektől (magas vérnyomás, zsíranyagcsere- zavar), a cukorbetegség fennállásának időtartamától, valamint öröklött adottságoktól is. Ezek közül a vércukorérték is olyan tényező, amit a cukorbeteg szorosan együttműködve kezelőorvosával, jól tud befolyásolni. A diéta, az egészséges életmód, ezen belül a megfelelő fizikai aktivitás, valamint a gyógyszeres kezelés az, amivel egyensúlyban lehet tartani a cukorbetegséget.

Formái

Az érbelhártya károsodása a legkisebb erekben, a kapillárisokban okoz eltéréseket, ezt nevezzük kis ér károsodásnak, mikroangiopátiának. A mikroangiopátia főleg a szem-, a vese- és az idegkárosodások kialakulásában játszik döntő szerepet. Mértéke főleg a vércukorértéktől függ. A nagyobb verőereken fokozott érelmeszesedés indulhat meg, ez a makroangiopátia, mely a szív- és érrendszeri betegségek (infarktus, szélütés, érszűkület) kialakulásához vezethet. A elhízás, a magasabb vérzsírszint, a magas vérnyomás társulása cukorbetegséggel hatványozottan növeli az egyén érelmeszesedési kockázatát. Hogy melyik szerven, szervrendszeren jelentkezik legelőször idült szövődmény adott betegnél, ez előre sajnos megjósolhatatlan.

A megelőzés lehetőségei

Egészséges életmód, testsúlykontroll, normális vércukor, vérzsírok és vérnyomás az, amivel megelőzhetők hosszútávon az idült szövődmények. Legalább évente teljes körű kivizsgálás szükséges az esetleges szövődmények korai felderítése érdekében. Ebbe a kiterjesztett laborvizsgálaton kívül szemészeti, EKG és lábvizsgálat tartozik bele minimálisan. Ideális vércukorértékek mellett sokkal kisebb arányban jelentkeznek a késői szövődmények, melyek azon kívül, hogy sok szenvedést okozhatnak, megrövidíthetik a cukorbeteg életét.

A késői szövődmények tehát megelőzhetőek!
Életbevágóan fontos a szövődmények időben történő felismerése, mert a legkorábbi időpontban van a legnagyobb esély arra, hogy a kóros folyamatokat megállítsuk, esetleg visszafordítsuk.