A cukorbetegség okozta idegkárosodás

Diabéteszes neuropátia

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegrendszeri károsodás az egész szervezetet, az érző (szenzoros), a mozgató (motoros) idegeket és a belső szervek (autonóm) beidegzését érintheti.

A szenzoros neuropátia tünetei

A szenzoros neuropátia paradox módon két egymással ellentétes tünetcsoportot okozhat. Az érzőidegek károsodása következtében egyrészt kóros érzetek – fájdalom és érzészavar – jelenhetnek meg, másrészt (gyakran ugyanazon betegben) a normális érzetek csökkennek, vagy akár meg is szűnhetnek (úgynevezett negatív tünetegyüttes). Az érzőideg-károsodás a diabéteszes láb fô kóroki tényezője.

A neuropátiás fájdalom és érzészavar jellemzői

Az érzőideg-károsodás a fájdalom mellett egyéb érzészavarokat is okozhat, mint pl.: zsibbadást, bizsergést és „hangyamászásszerű” érzést. A fájdalom jellemzően égő, szúró, nyilalló, hasogató jellegű. A panaszok főként nyugalomban és éjszaka jelentkeznek. Ellentétben az érszűkületes eredetű fájdalommal, a neuropátiás panaszokat a járás-mozgás nem rontja, hanem inkább enyhíti. Jellemző a panaszok „harisnya-kesztyű” mintázatú elhelyezkedése. A fájdalom vagy érzészavar a végtagokon szimmetrikusan (mindkét oldalon) jelentkezik, és kezdetben a végtagok testtől távolabbi részeit („harisnya és kesztyű elhelyezkedés”) érinti. A panaszok jellemzően nem spontán jelentkeznek, hanem valamilyen, gyakran fájdalmatlan inger váltja ki azokat. Típusos eset például, amikor éjszaka a takaró vagy a pizsama érintése elviselhetetlen fájdalmat okoz.

Az érzőideg-károsodás negatív tünetegyüttese

Az érzőideg károsodás következtében csökken vagy megszűnik a fájdalom-, a hő-, a tapintás- és helyzetérzés. A normális érzetek kiesésének következményei: A beteg nem érzékeli a lábat érő kisebb-nagyobb, sokszor mindennapos sérüléseket. Ilyeneket okozhat például a cipőben lévő kő vagy szög; gyakran a cipő nyomja a lábat. Az észrevétlen (kezeletlen) sérülések fekélyképződéshez és mélybe terjedő fertőzésekhez vezethetnek. A mélybe törő fekélyek és fertőzések az egész lábat veszélyeztetik.

Az autonóm idegrendszeri károsodás tünetei

A szív-érrendszert érintő autonóm neuropátia tünetei:
Nyugalomban is jelentkező szapora szívdobogás (tachycardia) Felálláskor jelentkező vérnyomás-esés (orthostaticus hypotonia), melyet bizonytalan szédülés, gyengeség, látászavar és eszméletvesztés kísérhet. Az orthostaticus hypotonia tünetei könnyen összetéveszthetők a hipoglikémia tüneteivel; a kettő elkülönítéséhez a tünetek idején történő vércukormérés; és fekvő, majd álló helyzetben történő vérnyomásmérés szükséges! A koszorúér keringési zavar és a szívinfarktus gyakran teljesen tünetmentes formában, máskor fájdalom nélkül, nem jellegzetes tünetekkel jelentkezhet.
Milyen tünetek esetén kell fájdalmatlan szívinfarktusra gondolni?
• ismeretlen eredetű hányinger, hányás
• hirtelen jelentkező fulladás
• ájulásszerű rosszullét, eszméletvesztés
• jelentős mértékű, ismeretlen okú vércukorszint-emelkedés
• hirtelen jelentkező nagyfokú gyengeség

A gyomor-, bélrendszert érintő autonóm neuropátia tünetei:

• A gyomor mozgása lelassul, sőt le is állhat, ami puffadást, teltségérzést, hányingert, hányást, ritkán csillapíthatatlan hányást okozhat.
• A gyomorürülés lassulása miatt késik a táplálék felszívódása, ez az inzulinnal kezelt betegekben jelentős vércukor-ingadozáshoz és étkezést követő hipoglikémiához vezethet.
• Rohamokban jövő, típusosan éjszakai hasmenés jelentkezhet.
• A bélmozgás csökkenése székrekedéshez vezethet.
• „Nagy, lusta epehólyag” alakulhat ki, ami gyakran epekőképződéshez vezet.

A húgyúti és nemi szerveket érintő autonóm neuropátia tünetei:
• vizeletürítési zavarok: a beteg nem képes a húgyhólyagot kiüríteni
• vizeletpangás jellemző, ezért gyakoriak a fertőzések
• impotencia

 A verejtékmirigyek beidegzési zavarának tünetei:
A verítékképződés csökkenése a lábak kiszáradásához, a bőr berepedéséhez vezet, ennek fontos szerepe van a fertőzések létrejöttében és a diabéteszes láb kialakulásában.

A diabéteszes neuropátia diagnosztikája

A diagnosztika legfontosabb módszere a láb megtekintése, a neuropátia tüneteinek (ld. az előbbiekben) és jeleinek felismerése. A diagnosztika hasznos, egyszerű, beteg által is elvégezhető módszere a verejtékmirigyek működésének vizsgálata Neuroteszt segítségével.

SAN_MTD fuzet FINAL13Hogyan előzhetjük meg az idegkárosodás kialakulását?

Alapvetően fontos a vércukor-értékek normalizálása, a dohányzás elhagyása, a testsúlycsökkentés, a magasvérnyomás és a vérzsír eltérések megfelelő kezelése. Tartsuk be a lábápolás szabályait! Rendszeresen vegyünk részt neuropátia- szűrésen. A neuropátia tüneteinek észlelésekor és/vagy a Neuroteszt kóros eredménye esetén azonnal forduljunk orvoshoz, a megfelelő kezelés beállítása céljából!