A cukorbetegség szemészeti szövődményei

Mi a retinopátia?

A cukorbetegség szemet érintő hatásai közül az ideghártya (retina) károsodása (retinopátia diabetica) a legjelentősebb. Ezen kívül cukorbetegekben gyakrabban fordul elő szürkehályog, zöldhályog és az éleslátás helyének károsodása (makulopátia). A szemidegek működészavara pedig kettőslátást okozhat.

Mi a retinopátia jelentősége?

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél 15 év után kb. 90%-ban, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél kb. 25%-ban jelentkezik. Európában a szerzett vakságok 30%-a a diabétesz következtében alakul ki.

Hogyan ismerhető fel a retinopátia?

Látási panasz kezdetben szinte soha nincs, míg a kórlefolyás végén gyakran jelentős látásromlás, néha teljes látásvesztés alakulhat ki. Mivel a folyamat kezdete tünetmentes, a szövődmény időben való felismerését csak a rendszeres szemészeti vizsgálat biztosítja. A tágított pupilla mellett végzett szemfenékvizsgálat a cukorbetegség felfedezésekor, majd a szemészeti szövődmény nélküli cukorbetegek esetében évente egy alkalommal szükséges. Már kialakult szemészeti szövődmény esetén az ellenőrzés gyakoriságát a szemész szakorvos szabja meg. Terhesség során a retinopátia romolhat, ezért szemészeti vizsgálat szükséges a fogamzás előtt, az első 3 hónapban, majd a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-12 hetente.

Hogyan kezelhető a retinopátia?

A kialakult diabéteszes retinopátia tényleges kezelését az időben végzett lézerkezelés jelenti. A lézerkezelés roncsoló jellegű folyamat, a károsodott területek vérkeringésből való kiiktatását jelenti. Ezáltal az épen maradt területek vérellátása javul, a kórosan képződött új erek és ezzel a nagy vérzések, összenövések veszélye csökken. Mindezek miatt a megelőzés kiemelt fontosságú.

Hogyan előzhető meg a retinopátia?

A retinopátia megelőzése terén a tartós jó anyagcserehelyzet kiemelt jelentőségű, ezenkívül a vérnyomás és a vérzsír eltérések megfelelő kezelésének is szerepe van.

SAN_MTD fuzet FINAL9Fontos tudni:

• A cukorbetegség szemészeti szövődményének valamelyik stádiuma idővel a legtöbb cukorbetegnél előfordul.
• Az időben megkezdett kezelés a látást megmentheti.
• A leghatékonyabb megelőzést a vércukor, vérnyomás és a vérzsírok normalizálása jelenti.
• Legalább évente végzett szemfenék vizsgálat szükséges.