A cukorbetegség veseszövődményei

Mi a diabéteszes nefropátia?

A cukorbetegség okozta vesekárosodás (diabéteszes nefropátia) esetében a vizeletben fehérje jelenik meg, majd a vese működése is romlik.

Mi a diabéteszes nefropátia oka?

A diabéteszes nefropátia kialakulásában a genetikai hajlam mellett a vese ereiben kialakuló elváltozások, a rossz szénhidrát- és zsíranyagcsere, valamint a magas vérnyomás játszanak döntő szerepet.

Mi a diabéteszes nefropátia jelentősége?

A cukorbetegek 20-40%-ában alakul ki nefropátia, és a nyugati típusú életmódot folytató országokban ez a végállapotú veseelégtelenségnek leggyakoribb oka.

Hogyan ismerhető fel a diabéteszes nefropátia?

A diabéteszes nefropátia évek alatt, panaszok, tünetek nélkül fejlődik ki. A folyamat előrehaladása során először a vizeletben kis mennyiségű fehérje jelenik meg (ún. mikroalbuminuria), majd a fehérjeürítés fokozódik (un. proteinuria), a vérnyomás emelkedik és a vesefunkció fokozatosan romlik. A diabéteszes nefropátia végstádiumában hányinger, hányás, étvágytalanság, fogyás, lábdagadás, fulladás, fáradékonyság, gyengeség alakul ki. A diabéteszes nefropátia klinikai diagnózisa 3 fő pilléren nyugszik: a cukorbetegség fennállási ideje, a mikroalbuminuria/proteinuria és a vesefunkció-vesztés kimutatásán. A nefropátia korai felismerését a vizelettel ürített speciális fehérje, a mikroalbumin meghatározása teszi lehetővé. A mikroalbuminuria meghatározható 24 órás gyűjtött vizeletből és reggeli elsô vizeletmintából is, a vizsgálatot évente legalább egy alkalommal kell elvégezni. Pozitív esetben a mikroalbuminuria tényét kétszer ismételt vizsgálattal kell megerősíteni. Proteinuráról akkor beszélünk, amikor a vizeletben a hagyományos laboratóriumi vizsgálattal is fehérje mutatható ki. A mikroalbuminuria/proteinuria a vesekárosodást korán, a vérbôl meghatározott, vesefunkciót jelző paramétereknél sokkal hamarabb jelzi. A mikroalbuminuriának nemcsak a veseszövődmény romlása tekintetében, hanem a szív-érrendszeri betegségek szempontjából is előrejelző szerepe van.

Hogyan kezelhető a diabéteszes nefropátia?

A nefropátia kezelésében a jó szénhidrát- anyagcsere és a vérnyomás normalizálása alapvető fontosságú. Ezen kívül szerepe van a testsúly és a vérzsír csökkentésnek, a fehérje illetve sószegény diétának, a dohányzás elhagyásának. A diabéteszes nefropátia végstádiumában a vesepótló kezelések (hasi illetve gépi művesekezelés és veseátültetés) korai megkezdése elengedhetetlen.

 

Összefoglalás

SAN_MTD fuzet FINAL10A diabéteszes nefropátia évek alatt, panaszok, tünetek nélkül fejlődik ki.

A nefropátia korai felismerését a vizelet mikroalbumin-meghatározása teszi lehetővé.

A leghatékonyabb megelőzést a vércukor, a vérnyomás és a vérzsírok normalizálása, a dohányzás elhagyása jelenti.

Az idejében felismert diabéteszes nefropátia jól kezelhető.