A gyermekkori cukorbetegség

Az Ön gyermeke cukorbeteg lett, emiatt néhány napra kórházi kezelés vált szükségessé. A következőkben néhány hasznos tudnivalóról szeretnénk tájékoztatni.

Untitled-5Mit is jelent a cukorbetegség?

A cukorbetegségnek, vagy más néven diabétesz mellitusznak két fő formáját különböztetjük meg: az úgynevezett 1-es típust, amely az inzulin hiánya miatt alakul ki, illetve a 2-es típust, amelyet az inzulinhatás elégtelensége okoz. A két formának eltérő kezelési lehetőségei vannak. Gyermekkorban leggyakrabban az 1-es típus fordul elő. Mi az inzulin és milyen hatása van? Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, melynek hatására a vérből a cukor bejut a szervezet apró építőköveibe, a sejtekbe. Cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége csökken, majd megszűnik. Inzulin hiányában a sejtek az energiát adó cukrot nem képesek felvenni, így a szervezet éhezik. A vérben felhalmozódó cukor a vizelettel ürül.

Melyek a betegség kialakulásának tünetei?

A gyermek sokat pisil, a már szobatiszta gyermek bevizel, illetve gyakran kijár éjszaka WC-re. A jelentős folyadékvesztés miatt sokat iszik, mégis szinte állandóan szomjas. Feltűnő a megnövekedett étvágy. Többet eszik, mint korábban, ennek ellenére fogy. Súlyosabb esetben lehelete aceton szagú. Előfordulhat, hogy fejfájás, hasfájás, a nemi szervek viszketése, fáradékonyság esetleg szűrővizsgálat kapcsán mért magas vércukorérték miatt derül fény a cukorbetegségre.

Hogyan kezelhető?

A kezelés három pillére:
1. inzulinterápia
2. étrendi kezelés
3. helyes életmód

1. Inzulinterápia

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén a kezelés során az inzulin pótlásáról gondoskodnunk kell! Az inzulin csak injekció formájában adható, mert az emésztőenzimek lebontják, így szájon át hatástalan. Tehát tablettás kezelésre nincs lehetőség. A kezelőorvos az inzulin alkalmazásának módját a gyermek életkorától és szellemi érettségétől függően fogja meghatározni.

Módjai, eszközei:

Hagyományos napi kétszeri (reggeli és vacsora előtti) inzulinadás, amely gyárilag előkevert inzulinnal történik.

Napi többszöri inzulinadás a főétkezések előtt (reggel, délben, este) alkalmazott gyorshatású inzulinnal és általában lefekvés előtt adott elhúzódó hatású inzulinnal lehetséges.

Az inzulint egyszerűen kezelhető adagolóeszközökkel, úgynevezett Penekkel (tollakkal) pici tű segítségével a bőr alatti zsírszövetbe juttatjuk, az ábrán látható területekre.

Untitled-3

 

Ujjszúrási helyekVércukor-önellenőrzés

Az inzulinkezelés során gyermekének napi több alkalommal vércukormérésre is szüksége lesz, ezzel ellenőrizzük a terápia hatékonyságát. Jelenleg többféle eszköz áll rendelkezésre, melyet a gyermeke közgyógyellátás terhére kap. A méréshez szükséges cseppnyi vért speciális ujjbegyszúró lándzsa segítségével nyerhetünk. A szúrások optimális helyei a képen láthatók.

 

2. Étrendi kezelés

Amennyiben gyermeke eddig egészségesen táplálkozott, akkor jelentősebb változtatásra nem lesz szükség. Cukor és cukorral készült élelmiszerek fogyasztása kerülendő, mert túlzott vércukor emelkedést okoz. Ízesítésre természetes vagy mesterséges édesítőszerek használhatók életkornak megfelelően. Ajánlott a napi 5-6-szori étkezés, melyet meghatározott időben és mennyiségben célszerű fogyasztani. Ennek mértéke és összetétele egyénileg, a gyermek igénye alapján határozható meg. Javasolt a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása (teljes kiőrlésű kenyér, tészta, barna rizs), lehetőség szerint minden étkezéshez fogyasszon zöldséget és naponta legalább kétszer gyümölcsöt. Amennyiben gyermeke eddigi szokásai alapján megvalósítható, reggelire a tej fogyasztását nem javasoljuk, tekintettel gyors vércukoremelő hatására. A tejtermékekkel együtt elsősorban kis étkezésekre ajánljuk. A gyermeke fejlődéséhez szükséges heti 2-3 db tyúktojás, naponta 1-2 adag csirke, pulyka, sovány sertéshús, hal, melyet sütve, főzve, párolva ajánlunk elkészíteni. A kis mennyiségű zsiradék minden esetben növényi legyen (olaj, margarin). A kezelés hatására folyadékszükséglete a korábban megszokottnak megfelelően fog rendeződni. Ne feledjük, hogy szomjoltásra a legmegfelelőbb a víz, vagy az ízesítés nélküli gyümölcstea. Magas vércukorszint esetén fontos a folyadékbevitel fokozása!

3. Életmódi tanácsok

A rendszeres testmozgás megfelelő inzulinadagolás mellett az inzulin hatását fokozza, a vércukorszintet csökkenti. A cukorbeteg gyermeknek nem kell lemondania eddigi sporttevékenységéről, de szorosabb ellenőrzést igényel. Sport vagy egyéb fizikai aktivitás alatt a szervezetnek több szénhidrátra és kevesebb inzulinra van szüksége. Mozgás során a kórosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kialakulásának megnő a veszélye. A cukorbetegség kezelése során törekszünk a közel normális vércukorértékek elérésére. Azonban a túl alacsony (hipoglikémia) vagy túl magas (hiperglikémia) vércukorszint sem kívánatos.

Mit nevezünk hipoglikémiának?

A vércukorszint nagyon alacsonnyá válik (3,5 mmol/l alatt). Jellemző tünetek: éhségérzet, remegés, gyengeség, hideg veríték, sápadtság, súlyos esetben végtagrángás, eszméletvesztés, de bármilyen szokatlan viselkedés gyermekénél a hipoglikémia jele lehet, ezért vércukormérés szükséges. Kezelése: életkornak megfelelően 2-4 db szőlőcukor vagy 1-2 dl gyümölcslé, 1-2 dl tej, esetleg cukros szénsavas üdítő, ezt követően 4-5 darab keksz vagy 2-3 dkg kenyérféle. A tünetek megszűnése után a vércukorszint ellenőrzése szükséges!

Mit nevezünk hiperglikémiának?

Inzulin hiányában a vércukor kóros mértékben emelkedik, ez a hiperglikémia. A magas vércukor a gyerekeknél általában nem okoz kellemetlen tüneteket, de a folyadék- fogyasztásuk nő, a vizeletürítés fokozódik. A tartósan fennálló magas vércukor esetén kialakuló súlyos anyagcserezavart nevezzük ketoacidózisnak. Tünetei: hányinger, hányás, hasfájás, acetonos lehelet, szapora mély légzés, aluszékonyság, eszméletvesztés. Kezelése kizárólag kórházban történhet! A hipoglikémiát és a ketoacidózist nevezzük a diabétesz akut szövődményeinek. A diabétesz a fenti elvek alapján kezelendő, de meggyógyítani a tudomány mai állása szerint nem lehetséges. A diabéteszes gyermekek életminősége a megfelelő odafigyelés mellett nem rosszabb egészséges társainál. A diabétesz az egészségnek feltételekhez kötött állapota!

Ajánlott oldalak:
www.diabet.hu
www.macosz.hu
www.diabetesz.hu