Hipertónia Klub

Időpont: minden hónap első szerdája 17:00 óra

Helyszín: Hermina úti Szakrendelő II. emelet Tanácsterem

dr. Ádám ÁgnesJanicsák IstvánA hipertónia és alvászavar igazi népbetegségek. A kettő kapcsolata is ismert, hiszen alvásunk töredezettsége, a rossz minőségű alvás magasvérnyomást eredményezhet. Különösen igaz ez az obstruktív alvási apnoe szindrómára (OSAS), ahol a légzésszünetekben létrejövő oxigénhiányos állapot stresszhelyzete okozza a vérnyomás emelkedését. Ez áthúzódhat a nappali periódusra is kialakítva a magasvérnyomásbetegséget.

Hazánkban sok betegségcsoportnak működik beteg klubja. Ezek a klubok nagyon hasznosak a pácienseknek, mivel egymás között- egymásnak, sok okos tanácsot adhatnak. A meghívott előadók segítik a betegvezetést, a korrekt együttélést az adott állapottal.

Miért épp a hipertóniásoknak és alvászavarral élőknek nincs ilyen?  Pedig mindkettő igazi népbetegség, szorosan kapcsolódnak, társbetegségek, egymás rizikói.

Zugló, Budapest harmadik legnagyobb kerülete, viszonylag nagy népességszámmal. A kisebb közösségi szerveződések egyre inkább eltűnőben vannak, így ez a klub azon túl, hogy lehetőség ad kétféle népbetegségre fókuszálva az ismeretbővítésre, és a betegségekkel való együttélés könnyítésére, egyfajta valahová tartozási érzést is ad a tagjai számára. Ez a közösségi aktivitás az elmagányosodása ellen is kiváló gyógyír lehet azok számára, akik rendszeresen ellátogatnak a klubba.

A klubtagoknak az előadásokkal, beszélgetésekkel, formálni tudjuk az egészséghez- betegséghez kapcsolódó viszonyukat, tágítani tudjuk nézőpontjukat. Szeretnénk egy igazán ezsgő közösségi élményt biztosítani a résztvevőknek, hiszen a rizikószemélyek kiszűrésén túl, fontosnak tartjuk a vérnyomásbetegségek és az alvászavar szövődményeinek elkerülésére történő figyelemfelhívást is.

A klub szakmai vezetője dr. Ádám Ágnes, aki rendszeresen ír cikkeket, betegklubokban, iskolákban tart előadásokat. Belgyógyász, háziorvos, hipertonologus, az alvászavarok szakértője. Ez utóbbi két szakterületet a magasvérnyomás és alvászavarok összefüggését kutatja és tanítja az orvosegyetemen szakembereknek, és laikusoknak is minden fórumon. A Magyar Hipertónia Társaság és a Magyar Alvástársaság vezetőségi tagja. Astellas díjas, CSAKOSZ életműdíjas, 2012-ben az év orvosának választották. Zuglóban ő alapította és vezeti azt a Hipertónia Centrumot, amely egyedüli a maga nemében, mivel a szakrendelőn belül a háziorvosok és szakorvosok konzíliáriusi segítője.

Klubunk arca az a művész lesz, aki ismert ember, maga is hipertóniás, Zuglóban lakik, elfogadta felkérésünket, - Janicsák István. Vállalja, hogy népszerűsíti ezt a kezdeményezést.

Éves programterv

2020. január 8. szerda
Thai Chi bemutató dr. Ormay Istvánnal

2020. február 5. szerda
Farsang - Régi - új táplálkozási minták (Szarka Dorottya dietetikus)

2020. március 4. szerda
Mozgás - torna Ládonyi Borival

2020. április 1. szerda
Szervét Tibor - színész, coach

2020. május 6. szerda
Pulmonális hypertonia előadás (Erdélyi Dóra - Tüdőér Egylet)

2019. június 3. szerda
Stressz szerepe a magasvérnyomásban, alvászavarban (Simon Kata, dr. Ádám Ágnes)

Július, Augusztus - Nyári Szünet

2020. szeptember 2. szerda
Projektzáró klub

2020. október 7. szerda 
Beszélgetés Janicsák Istvánnal

2020. november 4. szerda
Mit is érdemes tudni a demenciáról? (pszichológus)

2020. december 2. szerda 
Karácsonyra hangolódás - dietetikussal


 

Hely: 
A Hermina úti Szakrendelő Tanácstermében (Zugló, Hermina út 7., II. emelet)