Ficzere Andrea: Ide több dolgozó jön, mint amennyi elmegy

Csakúgy, mint 2014-ben, tavaly év végén is az Uzsoki Utcai Kórház lett a megyei és a budapesti intézmények versenyében az Év kórháza, ráadásul ezúttal minden kategóriában a zuglói kórház bizonyult a legjobbnak. Az Uzsokiban számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt egy évben, és Ficzere Andrea főigazgatótól azt is megtudtuk, náluk minimális a szakemberhiány, több dolgozó érkezik az intézménybe, mint amennyi távozik.
– Az elmúlt egy évben milyen fejlesztéseket hajtottak végre az intézményben? – Decemberben zárult le az a röntgeneszköz-beszerzést és energiamegtakarítást célzó európai uniós projekt, amelynek keretében – 829 millió forint értékben – három új képalkotó berendezést vásárolhattunk. Két digitális röntgent és egy úgynevezett DSA eszközt, amely érfestésre, vizsgálatra és szükség esetén azonnali beavatkozásra is alkalmas. Ezenkívül kialakítottunk egy szeptikus műtőt az ortopédia számára, fejlesztettük a gőzhálózatot és a nővérhívó rendszert, az SBO-n pedig elkülönítettünk egy triage helyiséget, ahol gyorsan felmérik a betegek állapotát, kit melyik osztályon kell ellátni. – Egy éve bevezették a telemedicina-rendszert, mik a tapasztalatok? – Ennek keretében a krónikus betegségben – magas vérnyomásban, cukorbetegségben – szenvedők gondozását végezzük. A jelentkező páciensek megkapták az ehhez szükséges okoseszközöket, így állapotukat az otthonukban is tudjuk követni. A betegek adatai egy speciális honlapra érkeznek, amelynek szakmai felügyeletét a kardiológiai osztályunk, illetve Nagy Csaba főorvos végzi. Az információkat nemcsak tároljuk, de SMS-ben, telefonon vagy e-mailben válaszolunk is azokra. A páciensnek ennek köszönhetően kevesebbet kell orvoshoz járnia, mégis naprakészen tudja, hogyan állnak az értékei. Az orvos pedig így hamarabb be tud avatkozni, a beteg nem jut el abba a stádiumba, amikor már kórházi felvételt igényelne az állapota. – Az Uzsoki-applikáció beváltotta a hozzá fűzött reményeket? – Kevesebben töltik le, mint amire számítottunk, pedig ennek segítségével minden információhoz hozzájuthatnak a kórházzal kapcsolatban, időpontot foglalhatnak, segít az intézményen belüli tájékozódásban, az orvosok megismerésében is. Még év elején továbbfejlesztjük az applikációt. Aki aláír egy beleegyező nyilatkozatot, az a leleteit is le tudja majd tölteni. Bárhová megy orvoshoz, az itteni dokumentumait hiánytalanul, azonnal meg tudja mutatni. – Több kórház szakemberhiánnyal küzd, van, ahol osztályokat is be kellett zárni emiatt. Az Uzsokira mennyire jellemző ez a probléma? – Szerencsére csak kismértékben. Nálunk minimális uktuáció van, az is inkább költözés vagy nyugdíjazás miatt. Hozzánk több szakember jön, mint amennyi távozik.
– Mi a kórház vonzereje? – Az Uzsoki minden szempontból jó kórháznak számít: jók a szakemberek, kiváló az infrastruktúra, szép az intézmény és jó a szellemiség, amihez, remélem, mi, vezetők is hozzá tudunk tenni. Fizetést sajnos nem tudunk emelni, de próbálok sok olyan intézkedést megvalósítani, amivel a dolgozóknak jobb lesz. Nyáron például sok munkatársunkat el tudtuk juttatni saját költségünkön nyaralni, illetve a dolgozók gyerekeit – a zuglói önkormányzat együttműködésével – ingyen táboroztatjuk. Még januárban átadjuk a gyerekmegőrzőnket is, ahová egy-egy iskolaszüneti napon a munkatársak is behozhatják a gyerekeiket. A gyerekmegőrző azonban alapvetően a rendelésekre érkezőknek nyújt majd segítséget. Ha a beteg nem tudja kire bízni 3 év feletti csemetéjét, itt szakember vigyáz rá, amíg az anyuka vagy apuka a vizsgálaton van.
– Tervei között szerepelt, hogy az intézményen belüli tudományos munkát is magasabb szintre emeli, meg tudta valósítani? – Olyannyira, hogy a városi/megyei kórházak közül az egyik legnépszerűbb kutatóhely lettünk a szponzorok számára. Jelenleg nyolcvan tudományos, illetve klinikai kutatás folyik az intézményben. Szakdolgozóinknak is rendszeresen szervezünk tudományos napot, pont azért, hogy ne csak az orvosoknak legyen erre lehetőségük. Munkatársaink számos előadást tartanak, magas színvonalon. Két éve az oktatókórház címet is elnyertük. ficzere andrea– A VIP-részleg hoz bevételt az intézménynek? – Igen, hiszen nagyon népszerű. Főleg külföldiek veszik igénybe a szolgáltatást, ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint magyar beteget – azaz amire OEP - finanszírozásunk van – a részleg nem fogadhat. Mivel azonban a legtöbb magánkórháznak mi vagyunk a háttérintézménye, rajtuk keresztül érkeznek hozzánk magyarok is. A VIP-részlegből jelentős bevétele van a kórháznak, a pénz zömét az ellátásban részt vevő dolgozók kapják meg, pont azért, hogy a jövedelmüket így meg tudjuk emelni. Ez is egy olyan szempont, ami talán visszatartja a szakembereket a távozástól, hiszen tisztán és erkölcsösen tudják megkeresni azt a pénzt, amit szeretnének. A bevétel többi részét az egész kórház eszközfejlesztésére fordítjuk. – Mekkora a várólista az intézményben? – Részt veszünk a várólistaprogramban, és elmondhatom, hogy az országban az Uzsokiban történik a legtöbb várólistás beavatkozás a csípő- és térdprotézisműtétekre várók körében. Maguk a betegek is megkereshetnek minket ez ügyben, bárhol is laknak.
– A traumatológiai osztályon viszont éppen a zuglóiakat nem látják el, miért? – Kaotikus a területi ellátási kötelezettség, nemcsak kerületenként, de szakmánként is változik. Például van, aki onkológiára ide tartozik, de ha találunk nála szemészeti problémát is, akkor el kellene küldenünk máshová. Az egy másik kérdés, hogy mi nem tesszük ki ennek a beteget. Több fórumon jeleztük már a rossz területleosztást. Most van erre központi szándék, a tárgyalások folyamatban vannak. A zuglóiak egyébként SBO-ra ide tartoznak, traumatológiára kell átmenniük a balesetibe. Igyekszünk azonban – területi ellátási kötelezettségtől függetlenül – minden olyan súlyos vagy akut beteget ellátni, aki betér hozzánk. – 2016-ban milyen fejlesztéseket tervez a kórházban? – Év elejei terveink között szerepel például, hogy felújítjuk az onkológiai ambulanciát, mert borzalmas állapotban van. Tavaly augusztusban hatalmas kárt okozott intézményünkben a nagy vihar. Az épület sok helyen beázott, a vízkár leginkább az alagsori részlegeket, az SBO-t, a traumatológiát, a patológiát, a műveseosztályt és az izotópdiagnosztikát érintette. Több gép és eszköz is megsérült. Ennek helyreállítási költségeit azóta is nyögjük. Minimális pénzt kaptunk a tulajdonostól, a biztosítóval jelenleg is egyezkedünk. Amiket nagyon muszáj volt, azokat már megcsináltuk, de a falakat még nem tudtuk kifesteni, és a burkolat sincs kicserélve. Nem vészes az állapotuk, a betegek nem veszik észre, de sokunk szemét bántja. – A II. belgyógyászat és a tüdőosztály is nagyon rossz állapotban van, azokat mikor újítják fel? – Arra nagyon sok pénz kellene, de központi támogatást sajnos nem kapunk. Budapesten, mint a központi régióban, nem sok mindenre pályázhatunk, az uniós forrástól elestünk, ezért az a fajta infrastrukturális fejlesztés, mint a vidéki kórházakban, nem történhetett meg. Van egy-két olyan probléma, amelynek megoldásához nem várhatunk tovább központi pénzre, hanem meg kell oldanunk saját forrásból. Ilyen például a már említett onkológiai ambulancia felújítása is. (Forrai-Kiss Krisztina)