Ki dönt az ovisok levegőztetéséről szmogriadó idején?

>Nagyobb részben az intézményvezetők, illetve az óvónők, gondozónők, kisebb részben pedig a kerületek belátásán múlik Budapesten, hogy szmogriadó idején ne vigyék ki az óvodásokat és bölcsődéseket a levegőre. 2017. JANUÁR 24. A csalad.hu írása.

shutterstock_247552822

„A gyermekeknek naponta legalább egy-másfél órát kell a szabad levegőn kell tartózkodniuk” – olvasható a házirend szabályai között több, találomra felkeresett óvodai honlapon. Sok helyütt az is szerepel a leírásban, hogy az elv mínusz 10 (másutt mínusz 5) Celsius-fokig érvényes, arról viszont, hogy a rossz levegőminőség felülírja-e a szabályt, szinte sehol nem tesznek említést.

A hvg.hu hétfői körképünk szerint minderre nemcsak az egyes intézményekben, hanem központilag sincsen szabályozás.

„A gyásznappal kapcsolatos teendőkről írt nekünk a kormányhivatal, de a szmogriadóról nem. Ezzel együtt természetesen nézünk híradót, láttuk, mi a helyzet, úgyhogy nem vittük ki a gyerekeket” – így magyarázta egy pesterzsébeti óvoda vezetője, hogy több, tőlük függetlenül megkérdezett kerületi intézményhez hasonlóan ők is „saját kútfőből” döntöttek úgy, hogy kihagyják a délelőtti udvarszünetet.

Ugyanígy válaszoltak a főváros hétfői adatok szerinti harmadik legszennyezettebb levegőjű kerülete, a XV. megkérdezett óvodáiban is: a gyerekeket egyikben sem vitték ki az udvarra hétfőn, de ezt mindenütt helyben, többnyire a hírekben, híradóban hallott információk alapján döntötték el. A legtöbb helyen az intézményvezető felhívására, de volt, ahol az óvónők és a szülők kupaktanácsával együttesen.

„Dehogy visszük ki őket” – hangzott a válasz a második legrosszabb levegőjű kerület, Kőbánya megkérdezett óvodáiban is. Itt azonban az önkormányzat külön rendeletben határozta meg korábban, hogy a kerület 18 óvodája és 8 bölcsődéje hogyan járjon el szmogriadó idején.

A messze legmagasabb szállópor-koncentrációjú Csepelen – amelynek egyébként hét óvodája is annak a Szent István úti mérőpontnak a környékén fekszik, amely a kiugró PM10 értékeket rögzítette – rendeletben ugyan nem írják elő a teendőket, de az önkormányzat intézményfelügyeleti osztályának vezetője hétfő reggel körlevélben hívta fel a kerület nevelési intézményeit – összesen 28 óvodát és bölcsődét –, hogy ne vigyék ki az udvarra a gyerekeket.

Hasonlóan jártak el Miskolcon is, ahol a tartósan magas szállópor-koncentráció miatt vasárnap szintén riasztási fokozatba lépett a szmogriadó.

Nyíregyházán viszont – ahol hétfőtől léptek életbe a rossz levegő miatti intézkedések – nemcsak az önkormányzat, hanem a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya is figyelmeztette emailben az intézményeket.

A megkérdezett óvoda- és bölcsődevezetők szerint egyébként mindenütt „ez lenne a minimum”, vagyis hogy ne a saját ítéletükre, a híradóban látottakra vagy egymás közti telefonokra kelljen hagyatkozniuk, hanem a népegészségügyért hivatalból felelős szervezet adjon egyértelmű utasítást az intézményeknek.

A szervezet tájékoztatása szerint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya a szmogriadó életbelépésekor azért nem küld külön értesítést a gyermekintézmények vezetőinek, mert az ÁNTSZ OTH lakossági honlapján megtalálható a Levegőminőség lakossági tájékoztató, melyet folyamatosan frissítenek.

A főosztály magyarázata szerint „a gyermekintézmények és az oktatási-nevelési intézmények vezetői számára ajánlott, hogy a tájékoztatót folyamatosan kísérjék figyelemmel, és az abban leírtakat alkalmazzák. Az oldalon olvasható tanácsok segítik őket annak eldöntésében, hogy a gyermekeket kivigyék-e a levegőre.”

(hvg.hu/csalad.hu)