ZEM – Népegészségügyi program indul a kerületben

Összefogott Zugló Önkormányzata, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, az Uzsoki Utcai Kórház és egy egészségügyi eszközöket gyártó cég. Céljuk, hogy az itt lakók minél tudatosabban éljenek, tevékenyen részt vegyenek egészségük megőrzésében, és eljárjanak a szűrővizsgálatokra. A kerületben a keringési rendszer betegségei, valamint a daganatos és a légzőszervi betegségek miatt halnak meg a legtöbben, ezért ezekre kiemelt figyelmet fordítanak a programban részt vevő orvosok.
A Zuglói Egészségmegőrző Modell (ZEM) stratégiai megállapodását 2015. augusztus 24-én írták alá. A háromszintű program első szakaszában minden jelentkezőnek ki kell töltenie két kérdőívet. A második lépésben ezekből kiderítik, hogy a páciens hajlamos-e valamilyen betegségre. Ha úgy állapítják meg az orvosok, hogy az adott jelentkezőnél magasabb a rizikófaktor, akkor őt folyamatosan ellenőrzik. A harmadik szint a konkrét panaszokkal küzdő páciensek kezelése. A modellben kiemelt szerepet szánnak a háziorvosoknak, akiknek többsége támogatja a kezdeményezést. – Örülök ennek a programnak, hiszen nagyon fontos a megelőzés, de mindenekelőtt szemlélet-, illetve életmód- váltásra van szükség – jelentette ki dr. Kiss Irén, aki 43 éve dolgozik háziorvosként Zuglóban. – Prédikálhatok a betegeknek, hogy sétáljanak, kerékpározzanak, diétázzanak. A rendelőben megígérik, hogy megfogadják a tanácsaimat, de végül nem változtatnak.
Fotó: Képszerkesztőség Fotó: Képszerkesztőség

Élethosszig tartó modell
A stratégiai partnerek azt szeretnék, ha a gyerekektől a nyugdíjasokig mindenki részt venne a programban. – Ez egy hiánypótló kezdeményezés. Azt gondoljuk, a prevenció akkor hatékony, ha egészen fiatal korban elkezdik – magyarázta dr. Nagy András Csaba, az Uzsoki Utcai Kórház kardiológiai osztályának főorvosa. – Ma Magyarországon nagyon sok az elhízott gyerek, belőlük később szív- és érrendszeri beteg lehet. Minél korábban rávezetjük őket a helyes életmódra, annál később lesznek panaszaik. Az elmúlt 25 évben szinte semmi sem történt a megelőzés területén. Most egy olyan élethosszig tartó népegészségügyi modellt dolgozunk ki, amelynek keretein belül megismertetjük a zuglóiakkal az egészséges életmód elemeit. Neten és papíron is jelentkezhetnek
Hamarosan elkészül a ZEM weboldala, ahol egy rövid regisztráció után két kérdőív segítségével kiszűrik a közepes vagy magas rizikófaktorú jelentkezőket. A program kidolgozói azokra is gondoltak, akik nem használnak internetet. A tervek szerint ők a háziorvosnál, gyógyszertárakban tölthetnék ki a papíralapú kérdőívet.
– Ez a modell alapját képező kockázatfelmérés. Az eredmények ismeretében emeljük a program kettes szintjére a betegeket: értesítjük a háziorvosokat, akik megteszik a szükséges lépéseket. Azokat, akiknél már megjelent valamelyik betegség, kiemelten gondozzuk, hosszú távon kezeljük – részletezte dr. Nagy András Csaba főorvos. – Zugló abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kerületben remekül működik az alapellátás, a szakrendelés és a kórházi ellátás. Intézményünk számára szakmailag is nagyon fontos a ZEM, ezért álltunk a program élére. A Zuglói Egészségügyi Szolgálat koordináló szerepet tölt be a programban. Közvetít a háziorvosok, a szakrendelő és a kórház között. Az intézmény igazgató főorvosa, dr. Révai Tamás azt mondta, minden feltétel adott ahhoz, hogy a hatalmas összefogással létrejött, egyedülálló népegészségügyi modell segítségével megőrizzék a zuglóiak egészségét.
Fotó: Képszerkesztőség Fotó: Képszerkesztőség

Automatikus mérőeszközök
Karácsony Gergely polgármester azt szeretné, ha a kerületben minden ember odafigyelne az egészségére, még akkor is, amikor nincsen panasza. – A remekül működő Uzsoki-modellt is bevonjuk a rendszerbe, így a program országosan egyedülálló módon szűri majd ki a leggyakoribb betegségek miatt veszélyeztetett lakosokat – tette hozzá Karácsony. – Ez mindenki számára komoly lehetőségeket rejt. A program elindításához szükséges feltételek megteremtésére csaknem húszmillió forintot biztosít az önkormányzat. – Ez egy mintaprogram is lehet. Ha beindul, akkor már hazai és uniós támogatásra is pályázhatunk, így akár még tovább is fejleszthetjük a modellt – folytatta a polgármester. – Ha jól működik a rendszer, az egészség tényleg az egészséges életmódról szól majd, nem pedig a betegségek kezeléséről. Ehhez azonban a zuglóiak közreműködésére is szükség van. A ZEM működéséhez szükséges eszközöket (vérnyomás-, koleszterinszint-, vércukorszintmérő) az Omron-Promecom Kft. biztosítja. A tervek szerint ezek az egységcsomagok a kettes szinten lévő lakosokhoz kerülnének. A gépek pedig alkalmasak arra, hogy automatikusan továbbítsák a mért értékeket. Ehhez nem szükséges semmiféle otthoni számítógépes szoftver, az eszközök az orvosok által használt rendszerbe küldik az adatokat. (PR)