Levegőminőség mérés Zuglóban

2019-ben az önkormányzat megrendelésére az Országos Meteorológiai Szolgálata két hétre mérőbuszt telepített a Bosnyák térre, majd újabb két hétre a Mogyoródi útra. 24 órás mérések voltak, óránként kaptunk adatokat a mérőbuszból, amelyeket az alábbi módon lehet böngészni.

Zuglóban 2019. jan 7 - feb 11 voltak mérések.

1) A jobb oldali menűben válaszd ki a szennyezőanyagot
2) Kattints a Napi átlagok gombra
3) Válaszd ki az időszakot (Zuglóban január 7-e óta van mérés)
4) Kattints a Megjelenít gombra, ekkor megjelenik a grafikon a határértékkel
5) Lehet Mérőpontot váltani (Megjelenít)
6) Érdemes megnézni az Óránkénti méréseket is!

A téli időszakokban a közlekedés mellett a lakossági fűtés terheli legjobban a levegőt. Ilyenkor előfordulhatnak kritikus meteorológiai helyzetek is, amikor a földfelszín közeli légréteg nem mozdul, és tartósan itt maradnak a szennyezőanyagok. Ilyenkor kialakulhat a szmog, amely erősen megkeserítheti az asztmások és az allergiások életét. Az ún. szmogriadót a Budapesten a főpolgármester rendelheti el.

A levegőminőség mérése mellett később kibocsátási leltár is készül, és új előrejelzési modellek kidolgozásán is dolgozunk. A program végére telefonos applikáció is készül, amely bárkinek meg tudja mutatni a friss mérési eredményeket és az előrejelzést. Másik fontos cél, hogy önkormányzatok összefogásával ajánlást tudjunk tenni egy új szmogriadó tervre.

A mérés és a modellezés az AWAIR program keretein belül zajlik, az Interreg támogatásával. A program indulásáról a szeptemberi Zuglói Lapokban már beszámoltunk.