Milyen most a levegő minősége?

A január-februári zuglói mérések egyik tanulsága az volt, hogy az újpalotai Körakás-parkban mindig nagyon hasonló volt a levegőminőség. Ezért amikor nincsenek zuglói mérések, ezt a mérőpontot figyeljük elsősorban. Természetesen a többi budapesti mérőpont adatait is lehet böngészni. A jobb oldali menüben lehet kiválasztani a szennyezőanyagokat. Itt lehet lekérdezni az órás értékeket és a napi átlagokat is. Több mérőpont adatait is ki lehet rajzolni az 'Összehasonlítás' gombra kattintva. Az alábbiakban a levegő Munkacsoport napi értékeléseit lehet olvasni a Zuglói Önkormányzat megbízásából.

2020. február 18.

Ha lenne határtérték PM2,5-re, már rég el kellett volna rendelni a szmogriadót! Ha csak a PM10-et nézzük, az még csak éppen meghaladta az egészségügyi határéréket...

2020. február 7.

Rég volt ilyen jó a levegő a fővárosban, köszönhetően az időjárásnak. Ha változás lesz, jelentkezünk.

2020. január 31.

A levegőminőség kimondottan jó az előző napok átlagai alapján. PM10 PM2,5 - NO2. Az előrejelzések szerint nappal indig romlik kissé a helyzet, de éjszakára ismét jó lesz a levegőminőség.

2020. január 28.

A hétvégére romlott, majd vasárnap némiképp javult a levegőminőség. A levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja több helyen meghaladta az egészségügyi határértéket, két helyen a tájékoztatási küszöbértéket is. A még kisebb - és veszélyesebb - részecskék aránya (PM2,5) általában meghaladta a WHO által ajánlott értéket (25 mikrogram köbméterenként). Az OMSz előrejelzése szerint nem lesz rosszabb a levegő a következő 24 órában. 

2020. január 23.

A levegőminőség elfogadható a városban, viszont az OMSz előrejelzése szerint a belső kerületekben durván romlani fog holnapra, érdemes lesz figyalni az órás PM10 értékekeket.

2020. január 22.

A levegőminőség számottevően  javult, az egészségügyi határérték alá csökkentek a mért értékek.

2020. január 21.

Tovább romlott a levegőminőség. A levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja több helyen meghaladta az egészségügyi határértéket, egy helyen a tájékoztatási küszöbértéket is. A még kisebb - és veszélyesebb - részecskék aránya (PM2,5) minden mérőhelyen meghaladta a WHO által ajánlott értéket (25 mikrogram köbméterenként). Az OMSz előrejelzése szerint a belső kerületekben nem lesz változás. A szabadban tartózkodást csak rövid ideig javasoljuk, a helyzet különösen a krónikus légúti betegségekben szenvedőknek lehet megterhelő.

2020. január 20.

Vasárnapra némiképp romlott a levegőminőség. A levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja három helyen meghaladta az egészségügyi határértéket. A még kisebb - és veszélyesebb - részecskék aránya (PM2,5) minden mérőhelyen meghaladta a WHO által ajánlott értéket (25 mikrogram köbméterenként). Az OMSz előrejelzése szerint éjjel jobb lesz a levegőminőség, de holnap napközben hasonló lesz a helyzet a maihoz.

2020. január 13.

Javult némiképp a levegőminőség a fővárosban, legalábbis a szálló por (PM10) értékek alacsonyabbak, mint pénteken. A PM2,5 (a 2,5 mikronnál kisebb részecskék) koncentrációja viszont továbbra is magasak, sőt a nitrogén-dioxid értékek mindenhol romlottak! Mindezek miatt a főpolgármester nem vonta vissza a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, továbbra is az a kérése, hogy inkább a tömegközlekedést használjuk, és inkább gázzal fűtsünk, ahol ez lehetséges.

2020. január 10.

A helyzet nem változott tegnap óta, ezért a főpolgármester elrendelte a SZMOGRIADÓ TÁJÉKOZTATÁSI FOKOZATÁT! A szálló por (PM10) értékek három mérőponton a tájékoztatási küszöbérték felett vannak, további kettő pedig a közelében. A Széna téren romlott leginkább a levegő minősége. A PM2,5 (a 2,5 mikronnál kisebb részecskék koncentrációja) eredmények sokat romlottak! Három helyen háromszorosan, a többi helyen kétszeresen meghaladják a WHO ajánlását (magyar határérték erre nincsen). A nitrogén-dioxid értékek mindenhol javultak, ami azt mutatja, hogy Budapest levegőjét jobban terheli a fűtés, mint a közlekedés! Az OMSz előrejelzése szerint holnapra javulhat a levegő szennyezettsége. Asztmás betegek, idősek ne nagyon tartózkodjanak az utcán, szellőztetni is csak kora reggel érdemes.

2020. január 9.

Tovább romlott a levegő minősége! A szálló por (PM10) értékek három mérőponton már a tájékoztatási küszöbérték felett vannak, és a PM2,5 is jóval meghaladja a WHO ajánlását. A nitrogén-dioxid értékek két napja magasak. Az OMSz előrejelzése szerint holnap tovább romolhat a levegő szennyezettsége. A szabadban tartózkodást ezért csak rövid ideig javasoljuk, a helyzet különösen a krónikus légúti betegségekben szenvedőknek lehet megterhelő.

2020. január 8.

Romlott a levegő minősége az elmúlt két napban! A levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja romlott, a mérőpontok felébe a napi átlag tegnap el is érte az egészségügyi határértéket. A még kisebb - és veszélyesebb - részecskék aránya (PM2,5) több helyen jóval meghaladta a WHO által ajánlott értéket (25 mikrogram köbméterenként). Az OMSz előrejelzése szerint éjjel jobb lesz a levegőminőség, de holnap nap közben hasonló lesz a helyzet a maihoz.

2020. január 3.

Január 2-ára ismét romlott a levegőminőség, a levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja romlott, két helyen a napi átlag el is érte az egészségügyi határértéket. A még kisebb - és veszélyesebb - részecskék aránya (PM2,5) több helyen meghaladta a WHO által ajánlott értéket (25 mikrogram köbméterenként). A nitrogén-dioxid értékek is magasabbak. Az OMSz előrejelzése szerint ma estig marad fent ez az állapot, további romlás nem várható. 

2020. január 1.

A karácsonyi időszakban a szeles időjárás miatt kimondottan jó volt a levegőminőség, de 30-án már erősen megemelkedett a szálló por mennyisége Budapesten. A PM10 koncentrációja 4 helyen is meghaladta az egészségügyi határértéket. Ugyanez elmondható a PM2,5 értékekre is. A levegő nitrogén-dioxid tartalma is erősen megemelkedett. Szerencsére ez az állapot csak egy napig tartott, Szilveszter napjára javult a levegő minősége.

2019. december 17.

Az elmúlt héten a levegőminőség jónak volt mondható, tegnap viszont a levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja romlott, három helyen a napi átlag el is érte az egészségügyi határértéket. A még kisebb - és veszélyesebb - részecskék aránya (PM2,5) több helyen meghaladta a WHO által ajánlott értéket (25 mikrogram köbméterenként). Az OMSz előrejelzése szterint további romlás nem várható.

2019. december 7.

A levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja az elmúlt napokban nem mutatott magas értéket, az utóbbi napon egyetlen helyen haladta meg az egészségügyi határértéket. Holnapra sem várható romlás az OMSZ előrejelzése szerint.

2019. november 27.

Romlott a levegő minősége a fővárosban! A levegőben található kis részecskék (PM10) koncentrációja három helyet kivéve mindenhol meghaladta az egészségügyi határértéket (50 mikrogram köbméterenként). Ami még aggasztóbb, hogy a még kisebb részecskék aránya (PM2,5) is sok helyen meghaladta a WHO által ajánlott értéket. A nitrogén-dioxid értékek is mindenhol növekedtek. A földfelszín közeli ózon koncentrációk mindenhol csökkentek, hiszen ez a szennyező a napsugárzás hatására alakul ki. Az OMSZ előrejelzése szerint a helyzet nem fog tovább rosszabbodni holnapra. Ebben a helyzetben a szabadban tartózkodást csak rövid ideig javasoljuk, a helyzet különösen a krónikus légúti betegségekben szenvedőknek lehet megterhelő.

2019. november 22.

A levegőminőséget viszonylag jónak találtuk az elmúlt héten. A kis részecskék (PM10) napi átlagait tekintve csak egyetlen napon a Széna téren haladták meg az egészségügyi htárértéket. Ugyanez a helyzet a még kisebb szennyezőkkel (PM2,5), itt a WHO ajánlást kell figyelni (25 mikrogram köbméterenként), mert Magyarországon nincs határérték. A nitrogén-dioxid és az ózon koncentrációk messze a határértékek alatt maradtak. A linkekre kattintva a az összes fővárosi mérőpont adatait lehet összehasonítani.

2019. november 15.

Csütörtökön az előző naphoz hasonló légszennyezettségi adatokat mutattak a mérőállomások, így továbbra is megfelelő volt a levegő minősége. A szálló por (PM10), és kis méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja a határértékek alatt maradt, ma reggel indult emelkedésnek. A nitrogén-dioxid koncentrációja sem ért a napi határérték közelébe. A talajközeli ózon szintje továbbra is alacsony maradt. A mai napon is megfelelő levegőminőségre számíthatunk, bár a péntek délutáni csúcsforgalom várhatóan jelentősen rontani fog a levegőminőségen a délutáni-esti órákban. Hétvégén a levegő minőségének javulására számíthatunk, részben a gépjárműforgalom csökkenése, részben az enyhe időjárásnak köszönhetően mérséklődő lakossági fűtés, valamint a helyenként feltámadó szél hatása miatt. 

2019. november 14.

Szerdán a legtöbb légszennyező koncentrációja csökkent, így összességében javult a levegő minősége. A szálló por (PM10), a kis méretű részecskék (PM2,5) és a nitrogén-dioxid koncentrációja is csökkent. A talajközeli  ózon szintje megugrott a napsütés miatt, de nem érte el az egészségügyi határértéket. Az előttünk álló napon is megfelelő levegőminőségre számíthatunk. Nappal a talajközeli ózon, este pedig a nitrogén-dioxid és a kis méretű szálló por koncentrációjának emelkedésére számíthatnuk, de a napi határérték elérését egyetlen mért adatból sem várhatunk. 

2019. november 13.

Kedden Budapest, és a XIV. kerület levegőminősége megfelelő volt, a csapadéknak köszönhetően kissé csökkent egyes szennyező anyagok koncentrációja. A szálló por (PM10) koncentrációja továbbra is az egészségügyi határérték alatt maradt a teljes vizsgált időszakban, sőr csökkent is a tegnapi szinthez képest. A kis méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja késő este és éjszaka néhány órára az éves határérték fölé emelkedett a fűtésnek köszönketően. A nitrogén-dioxid koncentrációja az esti órákban jelentősen megemelkedett. A talajközeli ózon szintje továbbra is alacsony maradt. Az előttünk álló napon hasonló levegőminőségre számíthatunk, a napi határérték elérését egyetlen mért adatból sem várhatunk. 

2019. november 12.

Hétfőn Budapest, és a XIV. kerület levegőminősége megfelelő volt, a hétvégi jó levegőminőséget a hétfői forgalom és a nyugodt, szélcsendes időjárás (amely nem engedte a szennyezőanyagok kiürülését) gyengítette. A szálló por (PM10) koncentrációja az egészségügyi határérték alatt maradt a teljes vizsgált időszakban, azonban a kis méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja a nappal és éjszaka nagy részében az éves határérték fölött volt. A nitrogén-dioxid koncentrációja reggel és este jelentősen megemelkedett. A talajközeli ózon napközben a napsütésnek köszönhetően megemelkedett, értéke azonban így is jelentősen elmaradt a határértéktől. Az előttünk álló napon a csapadéknak köszönhetően a levegőminőség enyhe javulása várható, határérték elérést egyetlen mért adatból sem várhatunk. 

2019. november 11.

Az elmúlt hétvégén Budapest, és a XIV. kerület levegőminősége kifejezetten jó volt köszönhetően a kettős fronthatásnak, az esős időjárásnak és a mérsékelt szélnek. Mind a (PM10) koncentrációja mind a (PM2,5) az egészségügyi határérték alatt volt a teljes vizsgált időszakban. A nitrogén-dioxid koncentrációja a pénteki rendkívül erős forgalom ellenére is kielégítő volt. A talajközeli ózon koncentrációja pénteken kora délután tetőzött, értéke azonban így is jelentősen elmaradt a határértéktől, a hétvége időjárása pedig szerencsére nem kedvezett kialakulásának. Az előttünk álló napon nem várható érdemi változás, a szálló por koncentráció enyhe emelkedése várható, estétől azonban újra szelesebbre fordul az időjárás, így határérték elérést egyetlen mért adatból sem várhatunk. 

2019. november 8.

Az elmúlt 24 órában a hidegfront áldásos hatása miatt kifejezetten jó volt Budapest, és a XIV. kerület levegője. Sem a (PM10) koncentrációja sem a (PM2,5) nem érte az egészségügyi határértéket. Este 7 órakor a delegációk közlekedése miatt feltorlódott gépjárművek miatt jelentősen megnőtt a mérőállomás körüli légszennyezés, de a határértéket még így sem érte el. A nitrogén-dioxid koncentrációja a forgalom ritmusát követte, egy délelőtti – kora délutáni, és egy esti csúccsal. Mértéke nem volt kimagasló, a késő esti órákra a szennyezés szinte megszűnt. A talajközeli ózon koncentrációja napközben rendkívül alacsony volt, érdekes módon azonban hajnali 3-kor rövid időre megugrott, de így is messze a határérték alatti értéket produkált. Az előttünk álló napon nem várható rendkívüli, vagy aggodalomra okot adó légszennyezettségi helyzet. A mérsékelt szél miatt, - a forgalom és a fűtési rendszerek működésének ellenére is - jó lesz a levegő minősége. 

2019. november 7.

A napokban átvonuló frontrendszer hatásának köszönhetően a szálló por (PM10) koncentrációja nem érte az egészségügyi határértéket és a kisebb méretű részecskék (PM2,5) által okozott szennyezés sem volt jelentős. Az esti órákban – elsősorban a lakossági fűtés hatására – emelkedni kezdett és a csúcsponton a szennyezettség megközelítette a határértéket, de utána újból csökkent. Ma ismét változékony, esős időre készülhetünk, ami azt is jelenti, hogy a légszennyezettség – az évszakhoz képest – várhatóan ismét alacsony lesz. A nitrogén-dioxid koncentrációja szintén kora estétől emelkedett, majd újra csökkenni kezdett. A mai napon a forgalom megindulásával ismét növekedni kezd, de továbbra sem várható kiugróan magas érték. A talajközeli ózon koncentrációja csak napközben, a néhány déli napos órában emelkedett meg, éjszakára a szennyezettség gyakorlatilag megszűnt és ma napközben sem várható jelentős emelkedés. Összességében elmondható, hogy nem tapasztalható rendkívüli szennyezettség, a szabadban tartózkodás, szellőztetés ajánlott.

2019. november 6.

Az esős, mérsékelten szeles, és enyhe időjárásnak köszönhetően a  szálló por (PM10) koncentrációja végig a határérték alatti volt. A délutáni csúcsforgalom idején emelkedésnek indult, de így is csak az egészségügyi határérték 70%-át érte el, majd meredek zuhanásba kezdett. Az esti és éjszakai órákban már kifejezetten tiszta volt a levegő. A mai napra hasonló értékek várhatók. A kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja szintén alacsony volt, és görbéje a PM10-el együtt mozgott. A nitrogén-dioxid koncentrációja kora estétől megemelkedett, majd 22:00 órától jelentősen csökkent. A legmagasabb érték is csak az órás egészségügyi határérték 70%-a volt. A mai napon a forgalom megindulásával értéke ismét emelkedésnek indult, de a nap folyamán nem várható magas érték. A talajközeli ózon koncentrációja rendkívül alacsony volt, köszönhetően a esős, napsütés-mentes időjárásnak. Ezen értéken a mai napon sem várható érdemi növekedés. Összességében elmondható, hogy jelenleg tiszta a levegő. Nem kell jelentős negatív egészségügyi hatással számolni, érdemes lakásainkat jól átszellőztetni, nyugodtan sportolhatunk, gyalogolhatunk a szabadban. A szív és érrendszeri betegséggel élők számára is kockázatmentes a szennyezettségi szint.

2019. november 5.

Továbbra is megfelelő a levegőminőség. A szálló por (PM10) és a kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja tegnap egész nap alacsony volt, és még az éjszakai magasabb értékek sem közelítették meg az egészségügyi határértékeket. A nitrogén-dioxid koncentrációja azonban megemelkedett, valószínűleg a megnövekedett forgalomnak köszönhetően – az esős idő miatt különösen nagy gépjárműforgalom terhelte tegnap a fővárost. A délutáni-esti órákban néhány órán át az éves határérték felett volt ennek a szennyezőaynagnak a szintje. A talajközeli ózon koncentrációja továbbra is alacsony maradt, hiszen tegnap sem volt napsütés.
A mai napon is a tegnapihoz hasonló, megfelelő levegőminőség várható, mely az esti, éjszakai órákban várhatóan gyengül a gépjárműforgalom erősödése és a fűtés miatt, bár a megerősödő szél javulást hozhat majd.

2019. november 4.

A hosszú hétvége során kissé gyengült, hétfő reggelre azonban a fronthatásoknak köszönhetően javult a levegő minősége. A szálló por (PM10) és a kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja pénteken, a reggeli és esti magasabb értékek kivételével alacsony volt, majd szombaton tartósan az éves határérték fölött volt, vasárnap óta pedig csökkenés tapasztalható az időjárás miatt. A nitrogén-dioxid koncentrációja az egész hétvége során alacsony volt, az esti órákban emelkedett csak meg, de így sem közelítette meg a határértéket. A talajközeli ózon koncentrációja továbbra is alacsony szinten maradt a többnyire felhős, borult időjárás miatt.
A mai folyamán napközben várhatóan jó marad a levegő minősége, a délutáni óráktól gépjárműforgalom erősödésével és a fűtési rendszerek üzemeltetése miatt a levegőminőség gyengülése várható. 
 

2019. október 31.

A tegnapi nap során kissé gyengült, ma reggelre azonban javult a levegő minősége. A szálló por (PM10) koncentrációja az egészségügyi határérték alatt maradt, bár az éjjeli órákban az intenzívebb fűtés miatt megközelítette azt, reggelre pedig lecsökkent. A kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja alacsony volt. E részecske típusnál csak éves határérték van, melynek értékét reggel és éjfél körül elérte a szennyezés. Ennek oka a meginduló közlekedés, és a hidegebb éjszaka miatti fűtéstöbblet volt. A nitrogén-dioxid koncentrációja alacsony volt, az esti órákban megemelkedett, de így sem közelítette meg a határértéket. A talajközeli ózon koncentrációja még alacsonyabb lett, mivel folytatódott a felhős, napsütés-mentes időjárás – ma azonban a napos időjárás miatt növekedés várható.
A mai napon az esti órákig várhatóan megfelelő marad a levegő minősége, este és éjszaka azonban a gépjárműforgalom erősödésével és a fűtési rendszerek üzemeltetése miatt a levegőminőség romlása várható. 

2019. október 30.

Az időjárásnak köszönhetően továbbra is kielégítő a levegő minősége. A szálló por (PM10) koncentrációja a teljes időszakban az egészségügyi határérték alatt volt. A kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja szintén alacsony volt. E részecske típusnál csak éves határérték van, melynek értékét ma reggel már megközelítette a szennyezés. Ennek oka a meginduló közlekedés, és a hidegebbre vált időjárás miatti fűtéstöbblet volt.  A nitrogén-dioxid koncentrációja alacsony volt, a forgalmasabb időszakokban bár megemelkedett, de így sem érte el a határérték felét sem. A talajközeli ózon koncentrációja rendkívül alacsony volt, köszönhetően a felhős, napsütés-mentes időjárásnak. Összességében elmondható, hogy a tegnapi és ma reggeli szennyezettségi adatokra az időjárásnak sokkal nagyobb hatása volt, mint a kibocsátó forrásoknak. 
A folytatásban a légmozgás megszűnésével, gépjárműforgalom erősödésével és a fűtési rendszerek üzemeltetése miatt, enyhe emelkedés várható. Az esti órákra akár az egészségügyi határértéket megközelítő értékekkel számolhatunk. 
 

2019. október 29.

A tegnapi napon Budapest fölé érkező hidegfront jótékony hatást gyakorolt a légkör állapotára. Minden légszennyezettségi mutató meredeken zuhanni kezdett és kivétel nélkül az egészségügyi határérték alá került. A szálló por (PM10) koncentrációja délelőtt 10 órától az egészségügyi határérték alá csökkent, 12 órától pedig folyamatosan az egészségügyi határérték 50% körül ingadozott. A kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja együtt mozgott a PM10 értékével, 11 órától nem volt jelentős a mennyisége. A nitrogén-dioxid koncentrációja jelentősen elmaradt az előző napi értékekhez képest. Sem a 24 órás, sem az órás érték nem közelítette meg az egészségügyi határértéket. A délelőtti napsütés hatására a talajközeli ózon koncentrációja emelkedésnek indult, a déltől befelhősödő ég hatására az emelkedés megtört, és a továbbiakban alacsony szinten maradt. 
Zuglóban a mai napon az észak-nyugati és észak-keleti áramlásokkal hideg levegő érkezik 10-18 km/h-s szél kíséretében, mely segít a levegő tisztán tartásában. A mai nap ideális a lakások átszellőztetésére, és a városban is kockázat nélkül gyalogolhatunk. 

2019. október 28.

A hétvége meteorológiai szempontból eseménytelenül telt, ezért minden légszennyezettségi mutató tovább romlott, melynek a fűtésből és gépjármű közlekedésből származó kibocsátás volt az oka.  A szálló por (PM10) koncentrációja rövid éjszakai időszakok kivételével végig az egészségügyi határérték felett volt. A kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja szintén rendkívül magas volt, hasonlóan a PM10 értékekhez.  A nitrogén-dioxid koncentrációja forgalom ritmusával együtt változott. Vasárnap késő délután egy alkalommal már az órás határértéket is meghaladta. A továbbra is meleg, napsütéses időben a talajközeli ózon koncentrációja tankönyvszerű görbéket rajzolt, így 11:00 és 15:00 óra között érte el maximumát. Bár az egészségügyi határértéket nem érte el, a többi mutató rossz értékei miatt az ózon szint egészségkárosító hatása is markánsan jelen volt, hozzájárulva a nyálkahártya és szem-bőrszárazság, illetve irritáció kialakulásához. 
Az előrejelzések alapján a mai napon kora délutántól jelentősen javulhat a levegő minősége az érkező hidegfront miatt.
 

2019. október 24.

Október 24-én a felettünk álló anticiklon miatt tovább romlott a levegő minősége. A szálló por (PM10) koncentrációja egész nap az egészségügyi határérték feletti volt, 13:00-kor kiugróan magas értéket ért el, mely után a mérőhálózat 4 órán keresztül nem továbbított adatokat. A kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja szintén magas volt, a napi átlag meghaladta az egészségügyi határértéket. A nitrogén-dioxid koncentrációja a késő délutáni csúcsforgalom idejére megemelkedett, és rövid időre túllépte az órás határértékeket. A meleg, napsütéses időben már 10:00 órától jelentősen megnövekedett a talajközeli ózon koncentrációja, mely 15:00 órára tetőzött, 18:00 órára pedig közel nullára csökkent.
Az előrejelzések alapján a mai napon és a hét végén tart még az évszakhoz képest meleg időjárás, és az anticiklon hatás miatt a szennyező anyagok koncentrációja várhatóan nem fog csökkenni, a szálló por szennyezettség feltehetően az egészségügyi határérték felett lesz, a szabadban tartózkodást ezért csak rövid ideig javasoljuk, a helyzet különösen a krónikus légúti betegségekben szenvedőknek lehet megterhelő. Jelentős változásra jövő héten hétfőn, vagy kedden van kilátás. 

2019. október 23.

Tegnap, nemzeti ünnepünkön a levegő minősége kedvezőtlenül alakult, a legfőbb szennyező anyagok közül a szálló por (PM10) koncentrációja napközben többször is megemelkedett, éjszaka a háztartási tüzelés és az éjszakai inverz időjárási hatás miatt tartósan magas maradt, a napi átlag meghaladta az egészségügyi határértéket. A kisebb méretű részecskék (PM2,5) koncentrációja szintén magas volt. A nitrogén-dioxid koncentrációja az esti órákban emelkedett, az órás határértékeket megközelítette, de nem érte el. A meleg, napsütéses időben, napközben a talajközeli ózon koncentrációja az év ebben a szakaszában megszokottnál jóval magasabb volt. 
Az előrejelzések alapján a mai napon is tart még az évszakhoz képest meleg időjárás, de az anticiklon hatás miatt a szennyező anyagok koncentrációja várhatóan nem fog csökkenni, a szálló por szennyezettség feltehetően az egészségügyi határérték felett lesz, a szabadban tartózkodást ezért csak rövid ideig javasoljuk, a helyzet különösen a krónikus légúti betegségekben szenvedőknek lehet megterhelő.
 

2019. október 22.

Tegnap a levegő minősége kielégítő volt, a legfőbb szennyezőanyagok koncentrációja a napi határérték alatt maradt. Bár a szálló por (PM10), szintje naponta többször is megemelkedett, a legveszélyesebb, kis méretű frakció (PM2,5) koncentrációja napközben megfelelő szintre csökkent. A nitrogén-dioxid koncentrációja is hasonlóan alakult, és csak az esti órákban emelkedett. A meleg, napsütéses időben, napközben a talajközeli ózon koncentrációja a szokásosnál magasabb volt.
Az előrejelzések alapján a mai napon is tart még az évszakhoz képest meleg időjárás, ezért napközben, délutánig javasoljuk a kinti levegőn tartózkodást a forgalmasabb helyeket elkerülve, és a szellőztetést.
 

2019. október 21.

A hétvégén a levegő minősége jó volt, a legfőbb szennyezőanyagok koncentrációja jóval a napi határérték alatt maradt. A részecskeszennyezettség (PM10, PM2,5) és a nitrogén-dioxid szint napközben alacsony volt, és esténként sem közelítette meg az egészségügyi határértéket. A meleg, napsütéses időre jellemzően a talajközeli ózon koncentrációja a szokásosnál magasabb volt.
A mai napon még kitart az évszakhoz képest meleg időjárás, ezért a reggeli forgalom csillapodását követően, délutánig javasoljuk a kinti levegőn tartózkodást és a szellőztetést.

2019. október 18.

A tegnapi napon a legfőbb szennyezőanyagok koncentrációja nem érte el a napi határértéket. Az évszakhoz képest melegebb időjárás miatt napközben a részecskeszennyezettség (PM10, PM2,5) a nagyrészt a határérték alatt volt, a forgalmasabb utak mentén déltől megnőtt a talajközeli ózon koncentrációja. A nitrogén-dioxid szint a napközben kielégítő volt egészen a délutáni-esti gépjárműforgalom megnövekedéséig, amikor jelentősen megemelkedett.
A mai napra is hasonló időjárás várható, ezért délutánig javasoljuk a kinti levegőn tartózkodást, szellőztetést. Délutántól azonban a péntekekre jellemző forgalomnövekedés, és az esti lehűlés miatt a levegő minőségének romlása várható. Hétvégére az elmúlt napokhoz hasonló, enyhe időjárást jósolnak, így várhatóan nem lesz magas a fűtésből származó légszennyezés, ezért érdemes lesz kihasználni a jó levegőt szabadtéri programokra és szellőztetésre.

2019. október 17.

A tegnapi napon átvonuló gyenge hidegfront hatására kora délutántól jelentősen csökkent minden légszennyező komponens mennyisége. A legfőbb szennyezőanyagok koncentrációja nem érte el a napi határértéket. Az évszakhoz képest melegebb időjárás miatt napközben a részecskeszennyezettség (PM10, PM2,5) a határérték alatt várható, a forgalmasabb utak mentén  azonban déltől megnőhet a talajközeli ózon koncentrációja. A nitrogén-dioxid szint a tegnapi hidegfront óta szintén kielégítő, a szeles időjárás megszűntével a kora-délutáni óráktól a gépjárműforgalomnak köszönhetően, azonban a szint emelkedése várható. 

Az értékek alapján ma bátran tehetünk egy sétát, illetve átszellőztethetjük lakásunkat, a légszennyezettségi szint miatt a szív és érrendszeri betegséggel, vagy asztmával élők tüneteinek erősödése nem várható. A hőmérséklet csökkenésével az esti óráktól a szennyezettségi szint enyhe emelkedésére lehet számítani.
 

2019. október 16.

Ma reggelig a levegő minősége tűrhető, de az előző napinál valamennyire rosszabb minőségű volt. A legfőbb szenyezőanyagok koncentrációja nem érte el a napi határértéket, bár a szálló por (PM10) napi értéke (46 ug/m³) megközelítette azt (50 ug/m³) (grafikon). Napközben a részecskeszennyezettség (PM10, PM2,5) mérséklődött (grafikon), ugyanakkor a meleg idő és a nagy forgalom hatására megnőtt a talajközeli ózon koncentrációja (grafikon). A nitrogén-dioxid szint a reggeli és a kora-délutáni órákban a forgalomnak köszönhetően, este pedig valószínűleg a fűtésnek köszönhetően emelkedett (grafikon).
A mai nap a párás idő miatt gyengébb levegőminőséggel indul, de várhatóan napközbena forgalom csökkenése, délutántól pedig egy kisebb hidegfront szele javulást hozhat. Emiatt napközben, a kora délutáni órákban ajánlott a szabadban tartózkodás, ha elkerüljük a forgalmasabb helyeket.

2019. október 15.

Ma reggelig a levegő minősége a hétfői naphoz hasonlóan tűrhető volt, mivel a legfőbb szenyezőanyagok koncentrációja nem érte el a napi határértéket, bár a szálló por (PM10) egész napos átlagértéke (42 ug/m³) meghaladta az éves határértéket (40 ug/m³) (grafikon PM10). A vasárnapihoz hasonló időjárás miatt napközben a részecskeszennyezettség (PM10, PM2,5) csökkent (grafikon PM2,5), a fűtés megszűnése és a forgalom mérséklődése miatt, ugyanakkor a meleg idő és a nagy forgalom hatására megnőtt a talajközeli ózon koncentrációja (grafikon). A nitrogén-dioxid szint a reggeli és a kora-délutáni órákban a forgalomnak köszönhetően, este pedig valószínűleg a fűtésnek köszönhetően emelkedett (grafikon).
A mai napon a tegnapihoz hasonló időjárás és közúti forgalom várható, így előreláthatólag a levegőminőség is a tegnapihoz hasonló lesz. A reggeli és délutáni-esti szennyezettebb időszakok között várhatóan napközben mérséklődik a légszennyezettség, így ezekben az órákban a kevésbé forgalmas helyeken a szabadban tartózkodás ajánlott, rövid időre még az érzékenyebb csoportoknak is.

2019. október 14.

Ma reggelig a levegő minősége tűrhető volt, a legfőbb szenyezőanyagok koncentrációja nem érte el a napi határértéket, bár a szálló por (PM10) értéke folyamatosan 30 ug/m3 körül volt (ez mérsékelt szintnek számít) (Ide kattintva elérhető a PM10 grafikon). A nitrogén-dioxid szint – feltehetően a megnövekedő forgalom miatt – különösen a reggeli és az esti órákban emelkedett. Napközben, a háztartási fűtés okozta szennyezés megszűnése és a talaj közeli légrétegek felmelegedése miatt némileg csökkent a részecskeszennyezettség (PM10, PM2,5), ugyanakkor a meleg idő és a nagy forgalom hatására megnőtt a talajközeli ózon koncentrációja. A mai napon hasonló időjárás, de jóval nagyobb közúti forgalom várható, emiatt a hajnali óráktól fokozatosan emelkedett a szennyezettség. Napközben várhatóan némi csökkenés lesz, így a szabadban tartózkodás, rövid időre még az érzékenyebb csoportoknak is ajánlott (a forgalmas helyeket leszámítva).

---------

2019 eleji helyzet:

Február közepén volt egy három-négy napos időszak, maikor a szálló por értékek egyes helyeken még a riasztási küszöbértéket is elérték, de formálisan nem teljesültek a szmogriadó elrendelésének feltételei.

2019. február 11. Az időjárásnak köszönhetően jelentősen javult a levegőminőség. 

2019. február 10. Némiképp javult a levegőminőség, de még mindig több helyen meghaladta az egészségügyi határértéket a PM10 koncentrációja. A Széna téren már második napja  magasabb , mint a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke. 

2019. február 8. Egy kivételével az összes mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja! Csepelen és a Gilice téren a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét is elérte. Utóbbi azért érdekes, mert egyértelmű, hogy a lakossági fűtés okozza a rossz levegőminőséget. 

2019. február 7. A PM10 koncentráció mindenhol jelentősen nőtt a városban! Hat mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket.

2019. február 6. Az elmúlt napokban a levegőminőség kimondottan jó volt, de az utóbbi napon a szálló por koncentrációja ismét emelkedett minden mérőponton.

2019. február 2. A levegőminőség tovább javult, határérték túllépés nem volt.

2019. február 1. A porterhelés csökkent, de még így is több mérőponton meghaladta az egészségügyi határétéket.

2019. január 31. A PM10 koncentráció mindenhol jelentősen nőtt a városban! Öt mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt a Széna téren és Csepelen elérte a tájékoztatási küszöbértéket is. Zuglóban, Újpalotán és Angyalföldön a porterhelés határérték alatt volt. Az NO2-értékek is magasak voltak mindenhol, de határérték alatt maradtak.

2019. január 28. A PM10 koncentráció egy-két mérőponton haladta meg az egészségügyi határétéket. Zuglóban a porterhelés változatlan, az NO2 koncentráció némiképp nőtt.

2019. január 27. A levegőminőség továbbra is jó, a PM10 koncentráció egyedül a Széna téren haladta meg az egészségügyi határétéket.

2019. január 24. A PM10 koncentráció mindenhol alacsonyabb, mint az előző napon, az egészségügyi határétéket sehol sem éri el.

2019. január 23. A csapadéknak köszönhetően javult a levegőminőség Budapesten. A PM10 koncentráció csak 1-2 mérőponton haladta meg az egészségügyi határértéket, de mindenhol alacsonyabb, mint az előző napon.

2019. január 22. Tovább romlott a levegőminőség Budapesten. A PM10 koncentráció szinte minden mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt a Széna téren elérte a tájékoztatási küszöbértértéket is.

2019. január 21. A levegőminőség egyértelműen romlott. A levegőben található por és aeroszol (PM10 koncentráció) több mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, de még nem érte el a tájékoztatási küszöbértértéket. A Nitrogén-dioxid (NO2) értékek is magasabbak, mint a megelőző napokon. Jó hír, hogy havazás várható, így a levegő minősége is javulni fog.

2019. január 18. A levegőminőség ismét javult az egész városban.

2019. január 17. A PM10 koncentráció napi átlaga mindenhol romlott némiképp, a Széna téren elérte az egészségügyi határértéket.

2019. január 16. Elkezdett emelkedni a PM10 koncentráció (30 perces átlagok), és egyes mérőpontokon a NO2 értékek is nőttek, de a levegő minősége továbbra is jó.

2019. január 15. A levegőminőség kimondottan jónak mindható a fővárosban, nincs számottevő változás. Az OMSZ előrejelzése szerint a PM10 koncentráció a következő napon nőhet, de az egészségügyi határértéket nem éri el.

2019. január 14. Az időjárási helyzet kedvezően hat a levegőminőségre, nincs számottevő változás. A földfelszíni ózon (O3) koncentráció nött meg némiképp egyes mérőpontokon, de az egészségügyi határértéket nem éri el.

2019. január 13. A zuglói mérőpontról nem továbbított adatokat a rendszer, a hibát azóta elhárították. Szerencsére nincs számottevő változás, a levegőminőség kimondottan jó.

2019. január 12. Az időjárási helyzet kedvezően hat a levegőminőségre, nincs számottevő változás.

2019. január 11. Tovább javult a levegő minősége az egész városban.  Az egészségügyi határérték alatt van a szálló por (PM10) koncentrációja, köszönhetően a kedvező időjárási helyzetnek.

2019. január 10. Javult a levegő minősége az egész városban.  Így is több mérőponton már három napja az egészségügyi határérték felett van a szálló por (PM10) koncentrációja, de nem éri el a tájékoztatási küszöbértéket. 

2019. január 9. A szálló por (PM10) értékek napi átlaga - egy mérőpontot leszámítva - mindenhol meghaladta a 24 órás egészségügyi határértéket Budapesten! Több mérőpontot a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a por koncentrációja.