Mi lesz velem? Cukorbeteg lettem!

Hogyan birkózzak meg a betegség miatti érzéseimmel? Amikor a diagnózist megtudják, az emberek többsége nagyon változó érzésekkel reagál. Ezek természetesek és a „velem ez nem történhet meg” érzéstől a teljes kétségbeesésig vagy a tehetetlenség érzéséig váltakozhatnak.

Untitled-6Mit tehet?

Bátran olvasson minél több információt a betegségéről! Fontos azonban azt tudnia, hogy az interneten található információk nem mindig az orvostudomány álláspontját tükrözik, ezért minden újonnan szerzett ismeretet beszéljen meg az oktató nővérrel, dietetikussal vagy orvosával! A lényeges ismeretek mellett a betegség kezdetén számos apró, de a hétköznapokban fontos gyakorlati kérdés merülhet fel (pl. gyógyszerhasználat, diéta munkahelyen). Ezeket a kérdéseket is a kezelőknek (edukátor, dietetikus, orvos) érdemes feltennie. Bátran kérdezzen, mert a hétköznapokban ezeken a részletkérdéseken áll vagy bukik sokszor a kezelés sikeressége.


Ajánlott oldalak:
www.diabet.hu
www.macosz.hu
www.diabetesz.hu

Félelmek, szorongások a betegséggel kapcsolatban

Bizonyos félelmek a későbbiekben is megmaradhatnak, még akkor is, ha sokszor saját magunk számára is indokolatlannak tűnnek. Ilyen félelmek lehetnek pl. hipoglikémiától (alacsony vércukorszint) való vagy az inzulin beadással kapcsolatos félelmek. Ezek az aggodalmak gátolhatják a vércukorszint megfelelő beállítását, növelhetik a szövődmények kialakulásának veszélyét és zavarják, elronthatják a mindennapokat.

Fontos!

Fontos, hogy folyamatosan megbeszélje félelmeit az edukátorral vagy az orvossal, bármennyire zavarban érzi magát ezekkel kapcsolatban! Amennyiben szorongásait, félelmeit ez sem szünteti meg, annak ellenére, hogy sokszor Ön is indokolatlannak tartja őket, kérjen tanácsot szorongások kezelésében is jártas szakembertől! Ennek elérhetőségét szakorvosától tudhatja meg.

Érdeklődés elvesztése, tartós rossz hangulat

A hétköznapokban előforduló hangulatingadozások (pl. rossz hír, negatív esemény hatására) is befolyásolhatják a vércukorszintjét. Ezért ezeken a napokon fontos, hogy jobban odafigyeljen önmagára, mert ezek az események elterelhetik a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tennivalókról. Előfordulhat az is, hogy hangulata tartósan (több mint két hétig) elromlik, érdeklődése a külvilággal kapcsolatban lecsökken, kevésbé képes apró örömöket átélni. Mivel a tartós rosszkedv megnöveli a depresszió kockázatát, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot orvosával! Ne felejtse el, hogy a tartós hangulatzavar kezelhető!

Gyerekek, szülők és a betegség terhei

A cukorbetegség az egész család számára plusz feladatokat jelent, amelyet együtt kell megélni. Érthető, hogy a betegség fokozott aggódást vált ki, ezért sok szülő nehezen találja meg azt a határt, mettől meddig vállalhat a gyereke önálló felelősséget. Az életkornak megfelelő önálló felelősségvállalás cukorbeteg gyerekeknél is fontos, különösen a betegséggel kapcsolatos kérdésekben. Szülőként tehát nagyon oda kell figyelnünk arra, nehogy túlságosan korlátozzuk gyerekünket.

Mire figyeljen szülőként?

Figyeljen arra, hogy tudjon a gyermeke önállóan vércukrot mérni, önállóan inzulint adni, valamint ismerje az alapvető napi szénhidrátigényét! Alapvető, hogy a szülő és a gyerek is ismerje a magas és alacsony vércukorszint tüneteit és azok ellátását. Egyes kamaszoknál előfordulhatnak bizonyos, a korra jellemző problémák. Ebben a korban gyakoribb lehet a valós vércukorértékek eltitkolása, esetleg a testsúly inzulinkezeléssel való manipulálása. Ezek veszélyesek lehetnek, ezért ha ilyesmit tapasztal, mindenképpen kérjen tanácsot az edukátortól vagy orvosától! Figyelemfelkeltő jel lehet az evési szokások megváltozása (a kamasz válogatósabbá válik, kerüli a családdal való közös étkezéseket, titokban eszik).

Bízzon a kezelést végző szakemberekben, de ne felejtse, a sikeres kezelés az ön, családja, környezete és a szakemberek közös együttműködésével lehetséges. Keressen sorstársakat, vegye fel a kapcsolatot a betegszervezetekkel, olvasson, tanuljon minél többet cukorbetegségéről!