ZEFI bemutatása

Zuglói Egészségfejlesztési Iroda bemutatása
Engedje meg, hogy pár mondatban bemutassuk a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda (továbbiakban ZEFI) működését.
Az Iroda a Zugló Önkormányzat égisze alatt működő Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartásában jött létre a   VEKOP-7.2.2-17 kódszámú „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése" című felhíváshoz kapcsolódó, „A zuglói polgárok egészségéért” című pályázati forrásnak köszönhetően.
 
A Zugló Önkormányzata által kiemelten támogatott ZEFIa nevezett pályázatban foglalt programjai 2018. október 1. és 2020. szeptember 30. között valósulnak meg.
 
A magyar lakosság egészségi állapota jelenleg elmarad Magyarország társadalmi-gazdasági fejlettsége alapján elvárható szinttől. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek mellett a mentális megbetegedések előfordulása is nagyarányú, mely tényezők összességében nagy betegségterhet jelentenek az ország számára.
A felsorolt betegségek jelentős hányada vezethető vissza a helytelen életmódra, ezért a lakosság egészségmagatartásában jelentős javulást szeretnénk elérni.
A ZEFI intézményi hátteret biztosít a betegségmegelőzési, egészségfejlesztési tevékenységhez oly módon, hogy aktívan működtetik, tartós helyi hálózatba integrálják az egészségfejlesztési tevékenységet végző szervezeteket.
 
Átfogó célunk, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, továbbá a fejlesztés járuljon a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, egészségkultúrájának javításához és a krónikus betegségek megelőzéséhez.
 
A ZEFI munkáját dietetikus, gyógytornász, mentálhigiénés és népegészségügyi szakemberek, szakorvosok segítik. A felsorolt szakemberekkel és a háziorvosokkal együttműködve lépünk fel az egészségtelen táplálkozás, túlsúly, mozgásszegény életmód és a szenvedélybetegségek káros hatásai ellen.
Szakmai vezető: Dr. Varga Péter
Irodavezető: Szécsi Emese

 

A ZEFI a kitűzött célok elérése érdekében, részt vesz a kerület valamennyi városrészein rendszeresen megrendezésre kerülő rendezvényein, illetve egészségnapokat szervez. Összesen 48 darab programot tervezünk Zuglóbana Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. együttműködésével az elkövetkezendő két évben.
Emellett rendszeres, életvitelszintű testmozgást és táplálkozást ösztönző közösségi programokat szervezünk a kerület lakosai számára és egyéni tanácsadással is állunk rendelkezésre.
 
Az egészségügyi ellátórendszer alap-és szakellátásában dolgozó munkatársak részére előadássorozatokat és tréningeket biztosítunk, főleg a dohányzás témakörében.
 
Az Egészségfejlesztési Irodában életmódváltó programok keretében többek között igénybe vehetik:
- állapotfelmérés
- szűrésekkel kapcsolatos tájékoztatás
- táplálkozási és életmód-tanácsadás
- hypertonia klub
- diabetes klub
- lisztérzékeny klub
-gyógytornászok által koordinált tornák
- dohányzásleszoktató tréning
- kiégés és életkészség tréning
- mentálhigiénés egyéni tanácsadás
- gyalogló klub
- szülőklub.
Az állapotfelmérések eredményétől függően az egyéneket az alapellátás felé, a háziorvoshoz irányítjuk.
A ZEFI a Zuglói Egészségügyi Szolgálat  Hermina úti Szakrendelőjében található a 2.emeleten (1146 Budapest, Hermina u.7.).